Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pikantny relish pomarańczowy

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Tym razem przepis rodem z Wysp Brytyjskich dla żądnych nietypowych smaków. Relish może oznaczać niezliczone kombinacje warzywnych i owocowych smaków o przeróżnej konsystencji finalnego produktu. Może być zarówno kwaśny, jak i słodki, łagodny bądź ostry. Dosłownie „przysmak” jest po prostu znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, a nawet kanapek. Prezentowany poniżej ostry relish będzie pasował między innymi do dziczyzny na zimno, a i bardzo słusznie pomarańcze mogą kojarzyć się z kaczką…

Składniki

  • 150g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    150g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • 2 łyżki oliwy

    2 łyżki oliwy

  • 1 cebula

    1 cebula

  • 2 kwaśne jabłka

    2 kwaśne jabłka

  • 8 owoców kardamonu

    8 owoców kardamonu

  • 1 łyżeczka gorczycy

    1 łyżeczka gorczycy

  • 5 pomarańczy

    5 pomarańczy

  • ½ łyżeczki mielonych goździków

    ½ łyżeczki mielonych goździków

  • 100ml octu jabłkowego

    100ml octu jabłkowego

Przygotowanie

Krok 1
Z podanych składników otrzymamy około 600g relishu.

Cebulę i obrane jabłka kroimy w kostkę, łuskamy ziarenka z owoców kardamonu. Na dnie głębokiego garnka (ma pomieścić wszystkie składniki) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę aż zmięknie. Dodajemy jabłka, kardamon i gorczycę, zostawiamy na średnim ogniu na 5 minut.
Krok 2
Jedną z pomarańczy obieramy obierakiem do warzyw, pasy skórki kroimy na cieńsze fragmenty. Wszystkie pomarańcze dokładnie oczyszczamy z białych pozostałości skórki i kroimy zgodnie z naturalnym podziałem owocu na segmenty. Jeśli nie lubimy cierpkiego smaku skórki pomarańczowej, możemy zupełnie ją pominąć i użyć samego miąższu, lub drobno zetrzeć jej małą ilość.
Krok 3
Pomarańcze, skórkę, mielone goździki, cukier i ocet dodajemy na garnka, delikatnie mieszamy i dusimy przez 40 minut.
Przechowywany w wysterylizowanych słoikach relish powinien wytrzymać w lodówce do pół roku.