Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pierożki pistacjowe z dżemem malinowo-różanym

Czas wykonania Czas wykonania 2,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Jak to dobrze, że maliny jeszcze królują na straganach. Kolejne sezonowe owoce stopniowo znikają z zasięgu, one jednak nadal dzielnie służą nam w kuchni. Aby zatrzymać ich charakterystyczny smak na dłużej, warto przygotować zapas przetworów. Na przykład dżemu z lekką nutką róży. Można go użyć choćby do wypełnienia pistacjowych ciasteczek, nieco przypominających strukturą słynne amaretti.

Składniki

  • Dżem:

    Dżem:

  • 160g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    160g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 500g malin

    500g malin

  • 2 łyżki wody różanej

    2 łyżki wody różanej

  • 2 łyżki soku z cytryny

    2 łyżki soku z cytryny

  • Ciasto (ok. 20 pierożków):

    Ciasto (ok. 20 pierożków):

  • 200g cukru do wypieków Cukier Królewski

    200g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 150g mąki pszennej

    150g mąki pszennej

  • 100g zmielonych pistacji, bez soli

    100g zmielonych pistacji, bez soli

  • 3 żółtka

    3 żółtka

  • 1 białko

    1 białko

Przygotowanie

Krok I
Maliny zasypujemy cukrem, odstawiamy na 15 min. by puściły sok. Zaczynamy gotować owoce na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, by nic nie przywarło do rondelka. Dodajemy wodę różaną. Dżem będzie gotował się ok. 15 min., aż do zgęstnienia - gdy przeciągniemy łopatką po dnie garnka, nie powinien od razu spływać na miejsce. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy, jeszcze gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików (jeśli używacie weków, nie zalewajcie gumek wrzątkiem - powinny być wypłukane w zimnej wodzie) i odstawiamy do ostygnięcia oraz stężenia.
Krok II
Aby zmielić pistacje, trzeba je najpierw obrać ze skórek. W tym celu zalewamy orzechy na 5 minut wrzątkiem, wysypujemy równomiernie na ściereczkę i gdy odrobinę ostygną - energicznie pocieramy. Mielimy pulsacyjnie w młynku do kawy dodając trochę mąki, by wiórki nie miały szansy się zlepić. Wszystkie składniki oprócz białka zagniatamy, dodajemy białko, wyrabiamy ciasto. Będzie ono bardzo lepkie, ale też szybko zacznie twardnieć. Dzielimy na dwie lub trzy kuliste porcje, zawijamy w folię spożywczą, spłaszczamy i chowamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Przekładamy ciasto do zamrażalnika, stolnicę obficie obsypujemy mąką. Odrywamy od ciasta małą porcję, wałkujemy, wycinamy okrąg o średnicy ok. 8cm. Nakładamy łyżeczkę dżemu, sklejamy delikatnie brzegi pierożka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta z zamrażalnika. Pieczemy w 200°C przez około 20 minut.