Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Piernik z kawą i powidłami śliwkowymi

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Święta… Nawet jeżeli podchodzisz do nich z odrobiną dystansu, to jestem pewna, że i Ty masz z tym wyjątkowym czasem mnóstwo wspomnień. Dla mnie Święta to wpatrywanie się w pływające w wannie karpie, maraton szukania prezentów, niezapomniane chwile spędzone w kuchni razem z babcią i mamą i te zapachy… Święta to aromat drożdżowych placków z grzybami, makowca, mandarynek, po które mama ustawiała się w kilometrowych kolejkach, ale przede wszystkim zapach piernika. To ciasto, które pieczemy tylko raz w roku i pewnie także dzięki temu jest bardzo wyjątkowe. W swojej „karierze” testowałam już różne przepisy na ten wypiek. Był piernik z bakaliami, piernik na piwie a także piernik staropolski, ale to ten z dodatkiem powideł śliwkowych i kawy, skradł serca całej mojej rodziny i znajomych. Wilgotny, mięciutki, przesiąknięty aromatem świąt. Ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 23 cm lub blaszka o wymiarach 
14 x 24 cm

Składniki

  • Na ciasto:

    Na ciasto:

  • 1 szklanka cukru drobnego Królewski

    1 szklanka cukru drobnego Królewski

  • 125 g masła

    125 g masła

  • 2 łyżki miodu

    2 łyżki miodu

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

    2 łyżki powideł śliwkowych

  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników

    4 łyżeczki przyprawy do pierników

  • 1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

    2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżki kawy zbożowej

    2 łyżki kawy zbożowej

  • 250 ml mleka

    250 ml mleka

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 300 g mąki pszennej

    300 g mąki pszennej

  • Na polewę:

    Na polewę:

  • 80 ml śmietany kremówki 36%

    80 ml śmietany kremówki 36%

  • 50 g mlecznej czekolady

    50 g mlecznej czekolady

  • 50 g gorzkiej czekolady

    50 g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

    2 łyżki powideł śliwkowych

  • Dodatkowo do przełożenia i dekoracji piernika:

    Dodatkowo do przełożenia i dekoracji piernika:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych

    4 łyżki powideł śliwkowych

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

    3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

  • 3 łyżki płatków migdałowych

    3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy ciasto. W garnku roztapiamy masło razem z cukrem. Dodajemy miód, powidła, przyprawę do pierników i cynamon. Zawartość garnka podgrzewamy przez minutę, cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając, stopniowo do ciasta dodajemy mąkę (najlepiej przesiewając przez sitko).
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Formę delikatnie smarujemy masłem i posypujemy mąką. Strzepujemy nadmiar mąki. Masę wlewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Piernik pieczemy przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika 
i studzimy.
Krok 3
Po całkowitym ostudzeniu piernik przekrajamy na pół i dokładnie smarujemy powidłami.
Krok 4
Przygotowujemy polewę. W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę, powidła i mieszamy, aż składniki się połączą. Polewę studzimy, 
a następnie obficie smarujemy nią ciasto.
Krok 5
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Górę piernika posypujemy skórką pomarańczową i ostudzonymi płatkami.