Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pierniczkowa czekolada

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Czekolada idealna dla wszystkich zmarzluchów. Gorąca, gęsta, pachnąca pierniczkami. Może też stać się fantastycznym prezentem jeśli wszystkie składniki ułożycie warstwami w ładnym słoiczku, ozdobicie wstążką lub karteczką z podpisem i obdarujecie najbliższych.

Składniki

  • Proporcje na jeden słoiczek (220 ml):

    Proporcje na jeden słoiczek (220 ml):

  • 2 łyżki mleka w proszku, z czubkiem

    2 łyżki mleka w proszku, z czubkiem

  • 2 łyżki gorzkiego kakao, z czubkiem

    2 łyżki gorzkiego kakao, z czubkiem

  • 4 pierniczki (35g)

    4 pierniczki (35g)

  • 1/2-1 łyżeczka przyprawy do piernika

    1/2-1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • 40g gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych

    40g gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych

  • Do przygotowania napoju:

    Do przygotowania napoju:

  • 2 szklanki mleka

    2 szklanki mleka

Przygotowanie

Krok I
Gorzkie kakao i mleko w proszku przesiać do osobnych miseczek. Czekoladę posiekać.
Krok II
Pierniczki zmiksować w blenderze z przyprawą do piernika. W słoiczku warstwami wsypywać poszczególne składniki starając się nie pobrudzić ścianek. Na początku mleko w proszku, następnie gorzkie kakao, kolejno pierniczki, cukier i na końcu czekoladę. Słoiczek zakręcić. Przygotowując gorącą czekoladę mleko należy podgrzać w garnuszku. Do gorącego wsypać zawartość słoiczka i wymieszać ręczną trzepaczką na gładką konsystencję. Przelać do szklanek i ozdobić bitą śmietaną, pokruszonym pierniczkiem lub wiórkami czekoladowymi.