Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pieczone jabłka z nadzieniem

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Gorący, aromatyczny deser w mroźny wieczór to najprzyjemniejszy słodki umilacz. Już sam zapach wydobywający się z piekarnika potrafi otulić jak ciepły koc. A pieczone jabłka są tego idealnym przykładem.

Składniki

  • Składniki:

    Składniki:

  • 8 jabłek, średniej wielkości

    8 jabłek, średniej wielkości

  • Składniki na nadzienie:

    Składniki na nadzienie:

  • 40g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    40g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 8 dużych wędzonych śliwek, bez pestek

    8 dużych wędzonych śliwek, bez pestek

  • pół szklanki mocnej herbaty lub soku pomarańczowego

    pół szklanki mocnej herbaty lub soku pomarańczowego

  • laska cynamonu

    laska cynamonu

  • pół laski wanilii

    pół laski wanilii

  • 4 goździki

    4 goździki

  • 100g marcepanu

    100g marcepanu

  • 200g jabłek

    200g jabłek

  • 2 łyżki soku z cytryny

    2 łyżki soku z cytryny

  • Składniki na ciasto:

    Składniki na ciasto:

  • 50g cukru pudru Cukier Królewski

    50g cukru pudru Cukier Królewski

  • 225g mąki pszennej

    225g mąki pszennej

  • duża szczypta soli

    duża szczypta soli

  • 125g masła, zimnego

    125g masła, zimnego

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

    2 łyżki jogurtu naturalnego

  • kilka łyżek zimnej wody

    kilka łyżek zimnej wody

  • kremowa śmietanka (do posmarowania)

    kremowa śmietanka (do posmarowania)

  • cukier trzcinowy Cukier Królewski (do posypania)

    cukier trzcinowy Cukier Królewski (do posypania)

Przygotowanie

Krok I
Dzień lub minimum kilka godzin wcześniej należy przygotować kruche ciasto i śliwki. Śliwki pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do słoiczka razem z cynamonem, rozciętą laską wanilii i goździkami. Zalać herbatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie odlać płyn, wyciągnąć przyprawy. Marcepan i jabłka pokroić w kostkę (jabłka od razu polać sokiem cytrynowym), delikatnie wymieszać z odsączonymi śliwkami i cukrem trzcinowym. Mąkę, cukier i sól przesiać na kuchenny blat. Dodać masło. Szybko posiekać nożem, aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałeczkach. Dodać wodę oraz jogurt naturalny, posiekać jeszcze chwilę nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 20 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na cienkie placki. Każdy pociąć na wąskie paski, następnie schłodzić 10-15 minut. Paski zapleść. Kratki posmarować pędzelkiem śmietanką. Gotowe schłodzić na papierze do pieczenia min. 2h lub całą noc.
Krok II
Z jabłek odciąć wierzchołki i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne oraz część miąższu. Napełnić nadzieniem, nakryć przyciętymi kratkami z kruchego ciasta lub wierzchołkami jabłek. Ciasto posmarować raz jeszcze kremową śmietanką i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 25 minut w 180st.C aż jabłka będą miękkie, a kratka się zarumieni (czas pieczenia zależy od rodzaju jabłek).