Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pełnoziarniste ciasto bananowe z czekoladą

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Ciasto potocznie zwane ‘chlebkiem’, a wywodzące się z Ameryki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, pachnące bananami, z mnóstwem czekoladowych kawałeczków i chrupiącą cukrową skorupką na wierzchu. Idealne na jesienne uśmiechy i smutki. Do ciasta najlepiej użyć bananów mocno dojrzałych, z pociemniałą skórką. Są słodsze oraz bardziej pachnące. Dodatki możecie dobrać dowolne i wedle własnych upodobań – mogą być to np. posiekane orzechy albo rodzynki namoczone w rumie.

Składniki

  • 100g + dwie łyżeczki Cukru Trzcinowego Cukier Królewski

    100g + dwie łyżeczki Cukru Trzcinowego Cukier Królewski

  • 4 duże banany, mocno dojrzałe

    4 duże banany, mocno dojrzałe

  • 100g masła

    100g masła

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 190g mąki pszennej pełnoziarnistej

    190g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody

    pół łyżeczki sody

  • duża szczypta soli

    duża szczypta soli

  • 2 łyżki mleka

    2 łyżki mleka

  • 100g gorzkiej czekolady

    100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Etap 1
Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę posiekać.
Etap 2
Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
Etap 3
Banany rozgnieść widelcem, a następnie wymieszać z roztopionym masłem.
Etap 4
Rozgniecione z masłem banany, ubite jajka, przesiane sypkie składniki, posiekaną czekoladę i mleko wymieszać w dużej misce, a następnie przełożyć do foremki 20x10cm posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Posypać dwiema łyżeczkami cukru trzcinowego. Piec 30-40 minut w 170st.C aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Ostudzić w foremce.
Uwagi:
Mąkę można zastąpić zwykłą mąką pszenną. Jeśli banany są mało słodkie można dodać więcej cukru. Gotowe ciasto można ozdobić polewą czekoladową.