Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pavlova z granatem i pistacjami

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Elegancki deser, którego przygotowanie nie nastręcza żadnych problemów. Idealny w sytuacji, gdy mamy trochę czasu do przyjścia gości, ale boimy się, że nie zdążymy zająć się innymi sprawami i wolelibyśmy, żeby choć jedna rzecz zrobiła się sama ;) Pavlova nie wymaga wielu składników ani dużego nakładu pracy, za to efekt wart jest każdej sekundy suszenia bezy w piekarniku. Można ją podawać z przeróżnymi dodatkami, na przykład z orzeźwiającymi i bardzo zdrowymi granatami, oraz pysznymi pistacjami.

Składniki

  • 4 białka

    4 białka

  • 225g trzcinowego cukru drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    225g trzcinowego cukru drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 6g skrobi kukurydzianej

    6g skrobi kukurydzianej

  • 1 łyżeczka białego octu winnego

    1 łyżeczka białego octu winnego

  • 2 owoce granatu

    2 owoce granatu

  • 25g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

    25g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 1 łyżka soku z cytryny

    1 łyżka soku z cytryny

  • 300ml śmietanki kremówki 36%

    300ml śmietanki kremówki 36%

  • 18g cukru pudru Cukier Królewski

    18g cukru pudru Cukier Królewski

  • garść pistacji

    garść pistacji

  • 1/2 owocu granatu

    1/2 owocu granatu

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając w małych porcjach cukier. Gdy masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca, dosypujemy skrobię i dolewamy ocet. Dokładnie mieszamy na wysokich obrotach.
Krok 2
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg wielkości dużego talerza, wykładamy na niego ubite białka. Z pomocą łopatki formujemy koszyczek wyciągając masę białkową ku górze. Można sobie pomóc wykonując równocześnie grzbietem dużej łyżki dokładnie ten sam ruch od wewnątrz koszyczka. Uwaga: beza musi mieć dno, trzeba koniecznie zostawić trochę masy na spodzie. Można też po prostu równomiernie wyłożyć białka na papier i zrobić w nich zagłębienie.
Krok 3
Temperaturę rozgrzanego piekarnika zmniejszamy do 100°C, wstawiamy bezę na 90 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Bezę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, jednak wypełnienie najlepiej nakładać dopiero przed podaniem – inaczej zewnętrzna warstwa straci chrupkość.
Krok 4
Odcinamy koronę granatu, kroimy owoce na połówki lub ćwiartki. Nad garnuszkiem, w którym będziemy gotować sos, wytrząsamy część łatwo odchodzących od błonki ziarenek, pozostałe usuwamy wywracając skórkę owocu do wewnątrz.
Krok 5
Zeskrobujemy ziarenka i wybieramy jasne strzępki, na których się trzymały. Rozgniatamy ziarenka tak, by uwolnić z nich jak najwięcej soku. Gotujemy przez kilkanaście minut na średnim ogniu wraz z cukrem i sokiem z cytryny, aż sos wyraźnie się zredukuje. Już w trakcie gotowania można miksować całość blenderem. Gotowy sos można przecedzić by pozbyć się niewielkich pestek z owoców.
Krok 6
Porządnie schłodzoną śmietankę (można ją wcześniej wstawić na 15 minut do zamrażalnika) ubijamy na niskich obrotach. Kiedy się spieni i zacznie zwiększać objętość, dodajemy cukier puder, zwiększamy moc do maksimum i ubijamy aż będzie sztywna.
Krok 7
Przekładamy ją do koszyczka z bezy, oblewamy sosem i dekorujemy ziarenkami granatu i drobinkami pistacji.