Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Pankakes - Placuszki z ricotty z owocami leśnymi

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Niedzielny poranek - czas słodkiego lenistwa i wspaniała okazja na dogodzenie zmysłom :) Ciepłe, puszyste placuszki z ricottą gwarantują smaczne rozpoczęcie dnia, szczególnie oblane syropem o ciekawym, "lizakowym" posmaku. Ozdobione kontrastującymi, kwaśnymi owocami leśnymi, oprószonymi niewielką ilością cukru pudru, wprowadzą w błogostan każdego spragnionego weekendowego relaksu.

Składniki

  • Przepis na ok. 18 szt.:

    Przepis na ok. 18 szt.:

  • 26 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    26 g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

    cukier puder w młynku Cukier Królewski

  • 130g mąki pszennej

    130g mąki pszennej

  • 300g ricotty

    300g ricotty

  • 180ml mleka

    180ml mleka

  • 1 łyżka roztopionego masła

    1 łyżka roztopionego masła

  • 4 jajka

    4 jajka

  • masło klarowane (do smażenia)

    masło klarowane (do smażenia)

  • owoce leśne (do smaku)

    owoce leśne (do smaku)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • opcjonalnie przepis na golden syrup:

    opcjonalnie przepis na golden syrup:

  • 400g cukru białego Cukier Królewski

    400g cukru białego Cukier Królewski

  • 200ml wody

    200ml wody

  • 50ml soku z cytryny

    50ml soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1
Jajka dzielimy na białka i żółtka. W dużej misce ubijamy żółtka z roztopionym, ale wystudzonym masłem, ricottą i mlekiem. Dodajemy mieszankę mąki, proszku do pieczenia i soli, miksujemy na jednolitą masę.

Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodając cukier trzcinowy. Przekładamy je do miski z ciastem, delikatnie mieszamy.
Krok 2
Placuszki najlepiej smażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła - nie będą się przypalać. Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię wykładamy dwie łyżki stołowe masy, smażymy z każdej strony od 2-3 minut. Gotowe placuszki układamy w piramidkę, oblewamy z wierzchu syropem*, ozdabiamy owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3
* Aby przygotować golden syrup, należy na średnim ogniu zagotować cukier z wodą, ostrożnie dodać sok z cytryny, ponownie doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum. Gotujemy 45 minut, bardzo ograniczając mieszanie (można ze ścianek garnka zebrać nierozpuszczony cukier wilgotnym pędzelkiem). Syrop powinien uzyskać bursztynowy kolor i "miodową" konsystencję. Ciemniejszy od bursztynu nabierze niestety goryczy, pod żadnym pozorem nie sprawdzajmy jednak jego smaku w
temperaturze prosto z garnka. W miarę studzenia syrop zgęstnieje, jeśli wystudzony będzie zbyt gęsty, można go ponownie zagotować z odrobiną wody. Przechowywany w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej wytrzyma nawet rok.