Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Owsiane ciasteczka z rodzynkami

Czas wykonania Czas wykonania 40 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
W każdej kuchni powinien być duży słoik lub kolorowa puszka, z których każdy domownik mógłby podbierać słodkości, gdy tylko najdzie go ochota. Do ich wypełnienia idealnie nadają się wszelkiego rodzaju domowe ciastka - a dobre ciasteczkowe przepisy to przecież skarb. Może macie już swoje? A może dopiero szukacie? Ja dzisiaj polecam ciasteczka owsiane z rodzynkami, aromatyzowane rumem. Maślane, chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku dzięki płatkom, słodkie od suszonych owoców oraz cukru trzcinowego. Jeśli nie przepadacie za rodzynkami możecie w ich zastępstwie wykorzystać dowolne bakalie albo czekoladę.

Składniki

  • 150g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką + dodatkowo do obtoczenia

    150g cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką + dodatkowo do obtoczenia

  • 250g rodzynek

    250g rodzynek

  • 3-4 łyżki ciemnego rumu

    3-4 łyżki ciemnego rumu

  • 200g masła

    200g masła

  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

    1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 200g płatków owsianych

    200g płatków owsianych

  • 170g mąki pszennej

    170g mąki pszennej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody

    1/4 łyżeczki sody

  • szczypta soli

    szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1
Rodzynki namoczyć w rumie kilka godzin.
Krok 2
Masło ubić z cukrem i wanilią aż krem pojaśnieje i będzie puszysty. Dodać jajko i dokładnie zmiksować, następnie przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą oraz płatki owsiane. Na koniec wmieszać rodzynki z rumem.
Krok 3
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, obtaczać w cukrze trzcinowym. Układać w kilkucentymetrowych odległościach od siebie i spłaszczać szklanką. Piec 12-14 minut w 175st.C aż ciasteczka delikatnie się zarumienią. Ostudzić na kuchennej kratce.