Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Owsiane ciasteczka z karmelem, rodzynkami, orzechami i kawałkami czekolady

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Owsiane ciasteczka pełne bakalii i kawałków czekolady to rewelacyjny sposób na to, aby zawsze mieć w domu słodką, domową przekąskę. Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Świetne jest to, że w przeciwieństwie do innych deserów możemy je przygotować na zapas: włożyć do pudełka i sięgać po nie za każdym razem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki

  • 40 g rodzynek

    40 g rodzynek

  • 40 ml śmietany kremówki 30%

    40 ml śmietany kremówki 30%

  • 15 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    15 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 230 g masła

    230 g masła

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 120 g mąki orkiszowej

    120 g mąki orkiszowej

  • Szczypta soli

    Szczypta soli

  • 100 g cukru białego Cukier Królewski

    100 g cukru białego Cukier Królewski

  • 40 g posiekanych migdałów

    40 g posiekanych migdałów

  • 40 posiekanych orzeszków ziemnych

    40 posiekanych orzeszków ziemnych

  • 40 g posiekanej gorzkiej czekolady

    40 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok I
200 g miękkiego masła rozprowadź w misce, następnie wbij jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Możesz użyć w tym celu łopatki lub miksera.
Krok II
Do miski dodaj cukier trzcinowy, wymieszaj. Wsyp obydwa rodzaje mąki, ponownie wymieszaj.
Krok III
Następnie dodaj: orzeszki ziemne, migdały, rodzynki, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wszystkie składniki połącz.
Krok IV
Z tak przygotowanej masy uformuj ciasteczka (możesz posłużyć się łyżką do nakładania lodów). Możesz także uformować ciasteczka w dłoniach – w tym celu uprzednio schłodź przez kilka minut masę na ciasteczka w lodówce. Uformowane ciasteczka wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krok V
Przygotuj karmel. Biały cukier wsyp na patelnię lub do garnka o grubym dnie i podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści i nabierze złocistej barwy (podczas podgrzewania nie mieszaj cukru łyżką, a jedynie potrząsaj lekko patelnią).
Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodaj do niego pokrojone w kawałki 30 g masła i energicznie wymieszaj całość trzepaczką. Zdejmij patelnię z ognia, a następnie stopniowo wlewaj śmietankę, cały czas mieszając trzepaczką masę karmelową. Gdy składniki się połączą dodaj szczyptę soli, a następnie odstaw karmel do przestygnięcia.
Upieczone i ostudzone ciasteczka maczaj w karmelu. Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

Rada: nie polane karmelem ciasteczka możesz zamknąć w pudełku i przechowywać przez około 2 tygodnie.