Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Owocowe smoothie na mleku migdałowym

Czas wykonania Czas wykonania dłużej
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Letnie owoce i odrobina przypraw – czasem najprostsze składniki wystarczą, by bez wysiłku w kilka minut przygotować przepyszny, pachnący słońcem koktajl. Jeśli dotychczas odmawialiście sobie takich słodkich przyjemności z powodu bazy w postaci krowiego mleka, którego nie możecie bądź nie chcecie używać… nic straconego! Mleko orzechowe spełni swoją rolę znakomicie – część, której nie wykorzystacie do zmiksowania z truskawkami, malinami i bananem, możecie dosładzać i aromatyzować w dowolny sposób. A może po prostu skusicie się na kolejne smoothie?

Składniki

  • 150 g migdałów

    150 g migdałów

  • 1 l przegotowanej wody

    1 l przegotowanej wody

  • 10 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    10 g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • 250 ml mleka migdałowego

    250 ml mleka migdałowego

  • 1 banan, zamrożony (bez skórki)

    1 banan, zamrożony (bez skórki)

  • 130 g malin

    130 g malin

  • 130 g truskawek

    130 g truskawek

  • ½ łyżeczki cynamonu

    ½ łyżeczki cynamonu

  • 4 owoce kardamonu

    4 owoce kardamonu

Przygotowanie

Krok I
Migdały zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin - najlepiej na noc. Odlewamy wodę z nasiąkniętych orzechów, przepłukujemy je i umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy dodając po szklance czystej wody. Powstałe mleko przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę. Można je przechowywać w lodówce do trzech dni.
Krok II
Owoce kardamonu otwieramy, ziarenka kruszymy w moździerzu. Wszystkie składniki koktajlu umieszczamy w kielichu blendera, dokładnie miksujemy.