Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Owocowe przysmaki

Pobierz przepis

Owocowe crumble

Czas wykonania Czas wykonania 5 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Łyżka przebija kruchą pierzynkę, by dotrzeć do owocowego wnętrza. Deser efektowny, choć prosty. Dzięki zmianie owoców, stanowiących jego bazę, może zyskać wiele aromatycznych odsłon.

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru kandyzu kruszonego Cukier Królewski

    3/4 szklanki cukru kandyzu kruszonego Cukier Królewski

  • owoce (jabłko, gruszka, morele, brzoskwinie, jagody)

    owoce (jabłko, gruszka, morele, brzoskwinie, jagody)

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

    2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 1 szklanka płatków owsianych

    1 szklanka płatków owsianych

  • 1/4 szklanki mąki

    1/4 szklanki mąki

  • 100g miękkiego masła

    100g miękkiego masła

Przygotowanie

Etap 1
Wybrane owoce (np. jabłko, gruszka, rabarbar, banan, kiwi, morele, brzoskwinie, jagody) wymieszaj z cukrem (ok 1/3 szklanki), sokiem z cytryny i cynamonem.
Jeśli owoce są za duże, pokrój je wcześniej na średniej wielkości kostkę.
Całość przełóż do żaroodpornego naczynia.
Etap 2
Przygotuj kruszonkę:
wymieszaj płatki owsiane, lub wiórki kokosowe, cukier kandyz kruszony (ok. pół szklanki), mąkę i masło aż powstaną drobne grudki.
Najlepsza kruszonka to ta wymieszana i pokruszona własną dłonią...
Etap 3
Gotową kruszonkę ułóż na owocach. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 minut.