Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Domowa spiżarnia

Pobierz przepis

Owoce w zalewie

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Trudny
Ocena Ocena
Owoce, jedna z najsłodszych przyjemności. Sezonowa? Niekoniecznie. Warto poświęcić trochę czasu, by umieścić je w słoikach. Pracy towarzyszyć powinna jakaś nastrajająca muzyka, na przykład Wiosna Vivaldiego :)

Składniki

  • 40 dag cukru białego Cukier Królewski

    40 dag cukru białego Cukier Królewski

  • 1,5 kg moreli

    1,5 kg moreli

  • 2kg Owoców

    2kg Owoców

  • sok z cytryny

    sok z cytryny

  • 2 duże twarde gruszki

    2 duże twarde gruszki

Przygotowanie

Etap 1
Owoce umyć, osuszyć, gruszki przekroić, wyjąć gniazda nasienne, włożyć do wrzątku.
Etap 2
Wcisnąć sok z cytryny, gotować 5 minut, wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć.
Etap 3
Morele umyć, wyjąć pestki, ułożyć w słoikach razem z gruszkami.
Etap 4
Do 1 l wywaru z gruszek wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje.
Etap 5
Gorącym syropem zalać owoce, zamknąć, pasteryzować 20 minut.