Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Orzechowe mini serniczki z solonym karmelem

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Mini serniczki to uroczy deser, który jest pochłaniany z prędkością światła. Jako, że idealnie mieści się do ręki, przepadają za nim nie tylko duże łasuchy. Zwłaszcza, kiedy polewą jest ulubiony karmel. Serniczki można przygotować już dzień wcześniej, a w lodówce wytrzymają nawet i kilka dni.

Składniki

  • Na spód:

    Na spód:

  • 80 g ciastek zbożowych

    80 g ciastek zbożowych

  • kilka suszonych śliwek

    kilka suszonych śliwek

  • 1 łyżka orzeszków arachidowych niesolonych

    1 łyżka orzeszków arachidowych niesolonych

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżka masła

    1 łyżka masła

  • Na masę sernikową:

    Na masę sernikową:

  • 1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski

    1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski

  • 500 g twarogu sernikowego

    500 g twarogu sernikowego

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1 łyżka mąki pszennej

    1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Na solony karmel:

    Na solony karmel:

  • 1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski

    1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski

  • 4 łyżki wody

    4 łyżki wody

  • 4 łyżki śmietanki 30%

    4 łyżki śmietanki 30%

  • sól morska

    sól morska

  • Do dekoracji:

    Do dekoracji:

  • orzeszki do posypania

    orzeszki do posypania

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Składniki na spód: ciasteczka, suszone śliwki, orzeszki, cynamon drobno zmielić. Dodać podgrzane masło i wymieszać dokładnie. Masę ciasteczkową wyłożyć do papilotek - około 2 łyżeczek.
Krok 2
Połączyć wszystkie składniki na masę sernikową: twaróg, białko (żółtka nie używamy), cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Masę sernikową wyłożyć do papilotek, po około 1 - 1,5 łyżki. Wstawić serniczki do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec 25 minut.
Krok 3
Przygotować solony karmel. Na patelni połączyć cukier z wodą. Gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i zbrązowieje. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu. Odstawić z ognia i dolać śmietankę. Szybko wymieszać karmel ze śmietanką. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Gotowy solony karmel przelać przez sitko do miseczki. Upieczone i ostudzone (serniczki można upiec wieczór wcześniej i przechować w lodówce) serniczki podawać z łyżką karmelu, posypane orzeszkami.