Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Oponki dyniowo-piernikowe w białej czekoladzie

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Zima rządzi się swoimi prawami. To okres, kiedy czekolada zajmuje w kuchennej szafce honorowe miejsce, zapach przyprawy piernikowej właściwie nie opuszcza domu, a dyniowi skrytożercy mają jeszcze w lodówce zapasy purée. Z tych składników można wyczarować wiele deserów osładzających chłodne dni, ja tym razem miałam ochotę na urocze pączki o pięknym, pomarańczowym kolorze. Chętnie się z Wami nimi podzielę!

Składniki

  • Pączki (14 szt.)

    Pączki (14 szt.)

  • 60 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką + 1 łyżeczka

    60 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką + 1 łyżeczka

  • 10 g świeżych drożdży

    10 g świeżych drożdży

  • 30 ml ciepłego mleka

    30 ml ciepłego mleka

  • 250 g mąki Basia Extra wypiek + 1 łyżeczka

    250 g mąki Basia Extra wypiek + 1 łyżeczka

  • 130 g purée z dyni*

    130 g purée z dyni*

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 30 g roztopionego masła

    30 g roztopionego masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

    1 łyżka przyprawy do piernika

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • Dekoracja:

    Dekoracja:

  • cukier kandyz kruszony Cukier Królewski

    cukier kandyz kruszony Cukier Królewski

  • 200 g białej czekolady

    200 g białej czekolady

  • 4 ciasteczka korzenne

    4 ciasteczka korzenne

  • Dodatkowo:

    Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

    olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

Krok I
Drożdże kruszymy, wsypujemy do miseczki i oprószamy jedną łyżeczką cukru, mąki, zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min., aż całość się spieni i zwiększy objętość. Do dużej miski wsypujemy cukier, mąkę, dodajemy purée z dyni, jajka, masło, przyprawy. Mieszamy, dodajemy wyrośnięty zaczyn. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto (będzie nieco luźne), nakrywamy misę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok II
Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką lub obręczą o średnicy ok. 10 cm wycinamy pączki. Na środku każdego małym kieliszkiem wycinamy dziurkę. Szklankę i kieliszek można każdorazowo zanurzać w mące, by ich brzegi nie kleiły się do ciasta. Gotowe oponki przekładamy na deskę oprószoną mąką, nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W rondelku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na małej mocy palnika, z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia.
Krok III
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli w żaroodpornym naczyniu ustawionym nad gotującą się wodą tak, by jego dno nie stykało się z wrzątkiem), ciasteczka drobno kruszymy. Pączki polewamy czekoladą (jeśli jest zbyt gęsta, można wymieszać ją z jedną łyżką oleju), obsypujemy ciasteczkami i kruszonym kandyzem.

* Aby przygotować purée, należy usunąć ze środka dyni pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skórą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo oddzielić od skórki łyżką, trzeba go jeszcze odsączyć z wody (np. wyciskając przez chustę serowarską) i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe purée można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.