Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Odwrócone ciastka żurawinowe

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Im bliżej lata, tym chętniej sięgam po wyraziste owoce, zapominając powoli o czekoladowo-karmelowych pokusach. Wiosną lubię przełamywać słodycz kwaśnymi smakami i czasem dokonać małego przewrotu w kuchni. Dlatego przygotowałam dla Was odwrócone ciastka z żurawiną i malinami. Dzięki temu, że owoce pieką się na dnie kokilek, pozostają one miękkie i soczyste, a skrywające je ciasto o migdałowym aromacie powoli nasiąka pysznym sokiem. Żal nie spróbować!

Składniki

  • Na 4 porcje

    Na 4 porcje

  • Nadzienie owocowe:

    Nadzienie owocowe:

  • 60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    60 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)

    200 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)

  • 160 g malin

    160 g malin

  • 50 g płatków migdałowych

    50 g płatków migdałowych

  • Ciasto:

    Ciasto:

  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 4 jajka

    4 jajka

  • 170 g masła

    170 g masła

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • skórka otarta z połowy pomarańczy

    skórka otarta z połowy pomarańczy

  • 150 g mąki pszennej

    150 g mąki pszennej

  • 50 g mąki migdałowej

    50 g mąki migdałowej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Dodatki:

    Dodatki:

  • 4 gałki lodów

    4 gałki lodów

Przygotowanie

Krok I
Żurawinę zasypujemy cukrem i podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż cukier rozpuści się, a owoce pokryją się powstałym syropem. Kokilki o średnicy ok. 11 cm smarujemy masłem, kładziemy na dnie krążek papieru do pieczenia. Na spodzie naczynek w równych odstępach układamy maliny.
Krok II
Podgotowaną żurawinę wkładamy między maliny, wyrównujemy owoce by stworzyły spójną warstwę. Oprószamy z wierzchu pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Krok III
Roztapiamy masło, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W dużej misie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy przestudzone masło, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy. Po zmiksowaniu dosypujemy przesiane mąki (zamiast gotowej mąki migdałowej można użyć drobno zmielonych w młynku do kawy blanszowanych migdałów lub płatków migdałowych) i proszek do pieczenia, mieszamy łopatką tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do kokilek.
Krok IV
Ciastka pieczemy w 180°C przez ok. 25 min., gotowość do wyjęcia sprawdzamy metodą suchego patyczka. Upieczone odstawiamy na blat na ok. 10 min. - powinny nieco opaść. Po upływie tego czasu nakrywamy kokilki talerzykami, chwytamy je przez rękawicę lub szmatkę i odwracamy naczynia zdecydowanym ruchem.
Krok V
Deser najlepiej podawać na ciepło. Dla urozmaicenia i przełamania kwaśnego smaku żurawiny można ozdobić go gałką lodów śmietankowych.