Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Słodkości 18+

Pobierz przepis

Nalewka babuni

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Trudny
Ocena Ocena
Niech żyją wszystkie babcie, wytwarzające takie nalewki. Co nie znaczy, że trzeba jedynie na nie liczyć. Własnoręcznie zrobiona nalewka to powód do dumy, szczególnie tak aromatyczna jak ta. Tylko skąd wziąć cierpliwość, na odczekanie tych paru miesięcy?

Składniki

  • 5 pomarańczy

    5 pomarańczy

  • 1/4 l zimnej przegotowanej wody

    1/4 l zimnej przegotowanej wody

  • 1 l spirytusu 96%

    1 l spirytusu 96%

  • 1 cytryna

    1 cytryna

  • pół laski wanilii

    pół laski wanilii

  • 7 goździków

    7 goździków

  • szczypta cynamonu

    szczypta cynamonu

  • Syrop:

    Syrop:

  • półtorej szklanki wody

    półtorej szklanki wody

  • 75 dag Cukru Królewskiego białego

    75 dag Cukru Królewskiego białego

Przygotowanie

Etap 1
Pomarańcze i cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, osuszyć, na tarce z dużymi otworami zetrzeć skórkę. Wanilię pokroić, cynamon pokruszyć.
Etap 2
Owoce obrać, podzielić na cząstki, wrzucić do słoja, dodać startą skórkę i przyprawy.
Etap 3
Spirytus rozcieńczyć wodą, zalać owoce. Słój zakorkować, odstawić na 3 tygodnie.
Etap 4
Zlać nalewkę, odcisnąć owoce, płyny przecedzić przez gazę.
Etap 5
Ugotować syrop, do gorącego powoli wlewać nalewkę, zlać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy.