Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Mufinki tropikalne

Czas wykonania Czas wykonania 45 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Łatwość przygotowania, słodki wygląd babeczki i nieograniczone możliwości tworzenia kombinacji smakowych sprawiają, że wszyscy kochają mufinki. Na wiosnę i lato polecamy szczególnie soczyste i słoneczne mufinki tropikalne.

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru białego Cukier Królewski,

    1/2 szklanki cukru białego Cukier Królewski,

  • 1/2 łyżeczki soli,

    1/2 łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,

    1 łyżeczka cukru wanilinowego,

  • 1 szklanki pokrojonych w kawałki plastrów ananasa (może być świeży lub z puszki),

    1 szklanki pokrojonych w kawałki plastrów ananasa (może być świeży lub z puszki),

  • 2 szklanki mąki

    2 szklanki mąki

  • 1 szklanka wiórków kokosowych,

    1 szklanka wiórków kokosowych,

  • 1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem na puree,

    1 dojrzały banan, rozgnieciony widelcem na puree,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/2 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

    1/2 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

  • 3 jajka,

    3 jajka,

  • 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego,

    3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego,

  • 2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach marchwi,

    2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach marchwi,

  • 1/2 szklanki stopionego masła,

    1/2 szklanki stopionego masła,

Przygotowanie

Etap 1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi.
Etap 2
W oddzielnej misce lekko rozmieszać jajka, dodać cukier biały Cukier Królewski, maślankę lub jogurt i bananowe puree. Składniki mokre dodać do suchych, dodać stopione masło, ananasa i skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać szybko metalową łyżką.
Etap 3
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Foremkę do mufinków wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami i każdą napełnić 2-3 łyżkami ciasta.
Etap 4
Piec 20-25 minut, aż mufinki ładnie wyrosną. Dla pewności, warto sprawdzić czy muffinka jest gotowa, wbijając delikatnie w środek drewniany patyczek lub wykałaczkę. Jeśli jest suchy – nasze muffinki są gotowe.