Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Mrożona herbata brzoskwiniowa z bazylią

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Wyobraźcie sobie ciepłe, letnie popołudnie spędzane na beztroskim lenistwie. Lekko bujacie się w hamaku, na chwilę odkładacie ulubioną lekturę i sięgacie po coś do picia… Herbata? Owszem, ale koniecznie sporządzona z soczystych i słodkich owoców, na przykład przepysznych, dojrzałych brzoskwiń. Do tego mnóstwo kruszonego lodu dla ochłody i… bazylia. Bez obaw, Wasz napój nie nabierze posmaku potraw kuchni włoskiej, to aromatyczne zioło jedynie delikatnie zaostrzy i uszlachetni smak herbaty. Smacznego!

Składniki

  • Składniki na prawie 2 l napoju:

    Składniki na prawie 2 l napoju:

  • 65 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

    65 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 1,75 l wody

    1,75 l wody

  • 3 torebki herbaty Earl Grey

    3 torebki herbaty Earl Grey

  • 5 brzoskwiń

    5 brzoskwiń

  • 20 dużych liści bazylii

    20 dużych liści bazylii

  • 3 łyżki soku z cytryny

    3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1
Zagotowujemy 1,5 l wody, przez 5 minut zaparzamy we wrzątku herbatę w torebkach. Cztery brzoskwinie kroimy w paski, zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Po upływie 10 minut, kiedy owoce puszczą sok, zalewamy je pozostałymi 250 ml wody, dodajemy liście bazylii i gotujemy całość przez 10 minut. Kompot przecedzamy, mieszamy z herbatą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Piątą brzoskwinię kroimy, układamy na dnie szklanek wraz z liściem bazylii i dużą ilością kruszonego lodu.

Po wybraniu liści bazylii z odcedzonych brzoskwiń możemy jeszcze wykorzystać owoce np. zapiekając je pod kruszonką.