Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Monkey Bread - Małpi Chlebek

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Monkey Bread to bardzo popularny amerykański przysmak. Wcale nas nie dziwi, że jest tak lubiany: w końcu czy można przejść obojętnie obok puszystego, drożdżowego ciasta obłędnie pachnącego cynamonem? Monkey bread ma to do siebie (a nawet jest to wskazane), że można go jeść palcami - odrywanie pysznych, lepkich kuleczek, które pozostawiają na naszych placach cynamonową słodycz to nie lada gratka dla każdego Łasucha :-)

Składniki

  • 250 ml mleka

    250 ml mleka

  • 100 ml wody

    100 ml wody

  • 250 g Cukru trzcinowego BIO

    250 g Cukru trzcinowego BIO

  • 140 g masła

    140 g masła

  • 8 g drożdży

    8 g drożdży

  • 3 łyżki cynamonu

    3 łyżki cynamonu

  • 550g mąki pszennej typ 450

    550g mąki pszennej typ 450

Przygotowanie

Krok I
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, drożdże i sól, mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy podgrzane mleko i wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy zacznie "odchodzić" od rąk, wlewamy roztopione masło, ponownie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 30 minut, aby wyrosło.
Krok II
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-5 części. Z każdej formujemy wałek, który następnie dzielimy na drobne części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kuleczkę.
Krok III
Brytfankę do babki (z kominem) smarujemy masłem. Każdą kuleczkę ciasta zanurzamy w roztopionym maśle, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Kuleczki układamy jedna przy drugiej w brytfance. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, brytfankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
Krok IV
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika blaszkę z ciastem odwracamy "do góry nogami" bezpośrednio na drewnianą deskę lub kratkę kuchenną. Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.