Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Mini tartaletki z dżemem agrestowym

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Lato raczy nas nie tylko obłędnie słodkimi, dojrzałymi owocami, które chciałoby się zjeść „prosto z krzaczka”, ale i tymi, które orzeźwiają swoim kwaśnym smakiem i idealnie nadają się do wykorzystania w przetworach i wypiekach. Spróbujcie pysznego dżemu agrestowego z kardamonową nutką, ale uwaga! Sezon na agrest nie jest długi, dlatego już teraz warto wyparzyć słoiczki i przygotować godne miejsce w domowej spiżarni.

Składniki

  • Dżem:

    Dżem:

  • 130g cukru do wypieków Cukier Królewski

    130g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 500g agrestu

    500g agrestu

  • 2 łyżki wody

    2 łyżki wody

  • 5 owoców kardamonu

    5 owoców kardamonu

  • 1 łyżka soku z cytryny

    1 łyżka soku z cytryny

  • Tartaletki (12 sztuk):

    Tartaletki (12 sztuk):

  • 5g cukru do wypieków Cukier Królewski

    5g cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 250g mąki pszennej

    250g mąki pszennej

  • 125g masła pokrojonego w kostkę, w temp. pokojowej

    125g masła pokrojonego w kostkę, w temp. pokojowej

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 2 szczypty soli

    2 szczypty soli

  • 40ml zimnej wody

    40ml zimnej wody

Przygotowanie

Krok I
Agrest obieramy z ogonków i szypułek. Kardamon otwieramy, ziarenka rozdrabniamy w moździerzu. Wrzucamy agrest do rondelka podlewając niewielką ilością wody. Gotujemy aż owoce zaczną pękać, nadal podgrzewając rozdrabniamy je blenderem. Zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zmielony kardamon, gotujemy ok. 10 minut do wyraźnego zgęstnienia. Gotowy dżem konieczne trzeba przetrzeć przez sito, by pozbyć się sporej ilości pestek z agrestu.
Krok II
Z mąki usypujemy kopczyk, w wyżłobionym na środku zagłębieniu umieszczamy masło, sól, cukier, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wodę. Gdy będzie już gładkie, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy, by równomiernie się chłodziło. Można je przygotować w malakserze, również dodając wodę na samym końcu. Powinno trafić do lodówki na przynajmniej 20 minut.
Krok III
Formę do babeczek smarujemy masłem, z papieru do pieczenia wycinamy długie paseczki. Pomogą w wydostaniu gotowych tartaletek z formy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Stolnicę oprószamy lekko mąką, schłodzone ciasto nakrywamy nowym arkuszem folii spożywczej i wałkujemy na grubość ok. 2 mm. Małą miseczką lub słoikiem wycinamy 12 okręgów o średnicy ok. 10 cm, z pozostałego ciasta przygotowujemy paseczki do ułożenia kratki na ciasteczkach, bądź mniejsze okręgi z dodatkowo wyciętym na środku wzorkiem.
W każdym gnieździe formy umieszczamy paseczek papieru, ostrożnie opuszczamy krążek ciasta i dociskamy do ścianek blaszki, do ok. 2/3 wysokości zagłębienia. Nakładamy łyżeczkę dżemu, na wierzchu układamy kratkę lub zakrywamy tartaletkę mniejszym okręgiem z wzorkiem. Brzegi sklejamy dociskając je do siebie widelcem. Tartaletki powinny spędzić w piekarniku 30-35 min. Jeśli dżem jest dla Was nieco zbyt kwaśny, wierzch tartaletek przed pieczeniem można lekko oprószyć cukrem.