Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Mazurek z solonym karmelem

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Są połączenia kulinarne, które zdają się tworzyć pary idealne… herbata z cytryną, jabłko z marchewką czy jeszcze gorący chleb z masłem… Obok takich oczywistych połączeń mamy też takie, które zaskakują i pozwalają na odkrywanie nowych obszarów smaku. Ciasto czekoladowe z dodatkiem buraków, zupa-krem z gruszki i pietruszki czy karmel z dodatkiem soli. Na delikatnym spodzie, który przygotowałam z dodatkiem mąki ryżowej, znajdziecie kwaskowate czarne porzeczki, solony karmel, prażone płatki migdałowe i cukier trzcinowy. Sól idealnie podkreśla karmelową słodycz i porzeczkowatość konfitury, ale to całokształt smakuje naprawdę wybornie.

Składniki

  • Wymiary blachy (mierzona przy dnie): 20 cm x 30 cm

    Wymiary blachy (mierzona przy dnie): 20 cm x 30 cm

  • Składniki na spód:

    Składniki na spód:

  • 170 g mąki pszennej

    170 g mąki pszennej

  • 75 g mąki ryżowej

    75 g mąki ryżowej

  • 30 g mielonych migdałów

    30 g mielonych migdałów

  • 150 g twardego masła

    150 g twardego masła

  • 1 jajko

    1 jajko

  • Składniki na solony karmel:

    Składniki na solony karmel:

  • 125 ml śmietany kremówki (36%)

    125 ml śmietany kremówki (36%)

  • 30 g masła

    30 g masła

  • 2 łyżki miodu

    2 łyżki miodu

  • 1/3 łyżeczki soli

    1/3 łyżeczki soli

  • Dodatkowo:

    Dodatkowo:

  • 1 szklanka konfitury z czarnej porzeczki

    1 szklanka konfitury z czarnej porzeczki

  • 3 łyżki płatków migdałowych

    3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok I
Przygotowanie spodu. Na blat wysypujemy przesiane mąki, mielone migdały oraz cukier. Dodajemy pokrojone masło a następnie całość rozcieramy palcami. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt klejące delikatnie podsypujemy 1-2 łyżki mąki pszennej. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i umieszczamy
w lodówce na 30 minut.
Krok II
Po tym czasie ciasto wkładamy pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o wymiarach zbliżonych do wymiarów formy. Razem z papierem ciasto przenosimy i układamy na blaszce, obcinamy niepotrzebny papier oraz zbyt wystające boki ciasta. Z ciasta, które nam zostanie formujemy cieniutkie wałki i wyklejamy nimi boki ciasta. Cały spód dziurkujemy przy pomocy widelca i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 30 minut – do delikatnego zezłocenia się ciasta.
Z piekarnika wyjmujemy spód mazurka i studzimy.
Krok III
Przygotowanie solonego karmelu. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy masło, cukier oraz miód. Całość należy zagotować, zmniejszyć ogień a następnie kontynuować gotowanie, od czasu do czasu mieszając, przez 12 minut. Karmel nie powinien być zbyt gęsty, musi mieć konsystencję umożliwiającą polanie nim ciasta. Dodajemy sól i ponownie mieszamy. Odrobinę studzimy.
Krok IV
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów (do delikatnego zezłocenia) ściągamy z patelni i studzimy.
Spód mazurka dokładnie smarujemy konfiturą z czarnych porzeczek, polewamy ją karmelem, posypujemy płatkami migdałowymi i odrobiną cukru. Całość ponownie polewamy karmelem.