Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Markizy z amaretto i pomarańczą

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Macie gotowe menu na Sylwestra? Nawet jeśli wszystko dopięliście już na ostatni guzik, na pewno znajdzie się jeszcze miejsce na pyszne, maślano-migdałowe ciasteczka z amaretto i pomarańczą. Ich wykonanie jest dziecinnie proste, a większość czasu przygotowania zajmują chłodzenie i pieczenie, więc w przerwie między kolejnymi etapami zdążycie przygotować kilka innych przekąsek dla gości. Najlepsze są na drugi dzień - gdy już nieco zmiękną pod wpływem kremu, po prostu rozpływają się w ustach…

Składniki

  • Ciasteczka (25 szt. markiz):

    Ciasteczka (25 szt. markiz):

  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski

    100 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 240 g mąki tortowej extra Basia

    240 g mąki tortowej extra Basia

  • 240 g miękkiego masła

    240 g miękkiego masła

  • 15 ml likieru amaretto

    15 ml likieru amaretto

  • skórka otarta z jednej pomarańczy

    skórka otarta z jednej pomarańczy

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 75 g migdałów

    75 g migdałów

  • Nadzienie:

    Nadzienie:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski

    25 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 250 g serka mascarpone

    250 g serka mascarpone

  • 30 ml soku z pomarańczy

    30 ml soku z pomarańczy

  • Dekoracja:

    Dekoracja:

  • cukier gruba rafinada Cukier Królewski

    cukier gruba rafinada Cukier Królewski

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 15 ml wody

    15 ml wody

Przygotowanie

Krok I
Masło ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy likier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt i sól. Całość mieszamy. Migdały mielimy wraz z małą porcją mąki w malakserze lub młynku do kawy, dodajemy do masy i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i spłaszczamy, chowamy do zamrażalnika na 20 minut. Po upływie tego czasu na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy spody i wierzchy markiz. Górne warstwy smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, obsypujemy rafinadą. Pieczemy w 180°C przez 10-12 min., studzimy na kratce.
Krok II
Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, mieszamy z sokiem pomarańczowym. Przekładamy nadzienie do rękawa cukierniczego, wyciskamy na spody markiz. Sklejamy ciasteczka.