Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Mango Lassi

Czas wykonania Czas wykonania 5 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Mango lassi to jedna z odmian orzeźwiającego koktajlu wywodzącego się z Indii. Wspaniale gasi pragnienie w upalne dni, a przy tym z powodzeniem zaspokaja apetyt. Często przygotowywane jest z wodą, proponowana wersja z mlekiem jest jednak bardziej kremowa i smaczniejsza. Upewnijcie się tylko, by wybrane przez Was mango były naprawdę dojrzałe - skórka nie powinna być już zielona jak to bywa w przypadku owoców dostępnych w większości marketów, lecz apetycznie zaczerwieniona.

Składniki

  • Składniki na 4 duże porcje (ok. 1,3 l):

    Składniki na 4 duże porcje (ok. 1,3 l):

  • 26 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

    26 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

  • 2 dojrzałe owoce mango

    2 dojrzałe owoce mango

  • 450 ml rzadkiego jogurtu naturalnego

    450 ml rzadkiego jogurtu naturalnego

  • 250 ml mleka

    250 ml mleka

  • 20 kostek lodu

    20 kostek lodu

  • 4 szczypty mielonego kardamonu

    4 szczypty mielonego kardamonu

Przygotowanie

Krok 1
Z brzegów mango odkrajamy grube plastry. Owoc posiada bardzo twardą, ale wąską pestkę, aby ją ominąć należy zacząć kroić w niewielkiej odległości od środka. Miąższ na każdym z plastrów nacinamy w kratkę, skórkę wywijamy na lewą stronę i odcinamy kosteczki mango. Wrzucamy do blendera.
Krok 2
Owoc zalewamy jogurtem i mlekiem, dosładzamy, miksujemy całość na gładko. Dodajemy kostki lodu i pulsacyjnie miksujemy, aż lód będzie drobno pokruszony. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, każdą z porcji posypujemy szczyptą mielonego kardamonu.