Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Makaroniki dyniowe

Czas wykonania Czas wykonania 50 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Sezon na dynię trwa! Wszystkim, którzy nie do końca są jeszcze przekonani do tego warzywa, polecam spróbowanie go w delikatnym wydaniu, jako dodatek do klasycznych bezowych ciasteczek. Na temat trudności wykonania makaroników krążą legendy, ale nie zrażajcie się – efekt jest warty zachodu, choć znika w zdecydowanie szybszym tempie, niż powstaje…

Składniki

  • 50g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

    50g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski

  • 200g cukru pudru Cukier Królewski

    200g cukru pudru Cukier Królewski

  • 100g białek

    100g białek

  • 110g bardzo drobno zmielonych migdałów

    110g bardzo drobno zmielonych migdałów

  • 1 laska wanilii (nasionka)

    1 laska wanilii (nasionka)

  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

    2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

  • 200g serka mascarpone

    200g serka mascarpone

  • 2 łyżki puree z dyni

    2 łyżki puree z dyni

  • 1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Etap 1:
Dzień przed rozpoczęciem przygotowywania makaroników odstawiamy białka do wysuszenia. Do tego przepisu będziemy potrzebować białek z trzech naprawdę dużych jajek, bądź czterech mniejszych. Nie warto odmierzać ich po rozbiciu jaj – w ciągu doby stracą trochę na objętości. Trzymamy je w odkrytym naczyniu w temperaturze pokojowej.
Etap 2:
Oczyszczone migdały mielimy z cukrem pudrem. Najlepsze będą blanszowane, lub w gotowych płatkach – makaroniki wychodzą najładniejsze, kiedy w mące migdałowej nie ma żadnych ciemniejszych czy grubszych drobinek. Orzechy koniecznie trzeba mielić wraz z cukrem, dla uniknięcia powstania masła.
Etap 3:
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, usuwamy nożem nasionka i dodajemy je do migdałów z cukrem. Całość mieszamy i przesiewamy. Pozostałą skórkę z wanilii można przełożyć do drobnego cukru do wypieków, uzyskując tym samym aromatyczny domowy cukier waniliowy.
Etap 4:
Białka ubijamy, pod koniec miksowania dodając cukier. Dosypujemy wcześniej przygotowane składniki i delikatnie mieszamy przez chwilę całość szpatułką. Masę makaronikową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy przez tylkę o okrągłej końcówce na papier do pieczenia. Ciasteczka na tym etapie powinny mieć nie więcej niż 3 cm średnicy. Odstawiamy blachę na godzinę, w tym czasie makaroniki rozleją się nieco na boki i stracą czubki powstałe przy wyciskaniu masy.
Etap 5:
Wstawiamy ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Powinny się piec ok. 15 minut, trzeba ich jednak koniecznie uważnie pilnować i w razie czego dopiekać parę minut w niższej temperaturze, ok. 100-120°C. Makaroniki nie mogą zacząć ciemnieć z wierzchu i pękać przy dotyku. W przypadku mojego piekarnika najlepsze wyszły z półki zaczepionej stopień poniżej połowy wysokości komory, pieczone prawie 20 minut ze zmianą temperatury na 120°C po 15 minutach. Gotowe muszą ostygnąć zanim przystąpimy do ściągania ich z papieru i dalszej pracy.
Etap 6:
Do nadzienia będziemy potrzebować niewielkiej ilości puree z dyni. Ale warto przygotować jego większą porcję, o tej porze roku na pewno się nie zmarnuje. Ze środka dyni należy usunąć pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 minut (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo można oddzielić od skórki łyżką, należy go odsączyć z wody i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
Etap 7:
Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na co drugie ciasteczko. Składamy razem połówki makaronika, dociskamy i gotowe!