Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Słodkie dekoracje

Pobierz przepis

Lukier Królewski

Czas wykonania Czas wykonania 5 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Wielkimi krokami zbliża się czas przedświątecznych przygotowań, obmyślania dań i dekoracji. Niektóre z nich można przygotować już teraz – czy to z myślą o ozdobieniu „jadalnej” choinki, czy słodkim pochrupywaniu pierniczków w wolne dni. Dekorując ciasteczka poczujecie błogi klimat nadchodzących Świąt, a dzięki gęstemu i trwałemu lukrowi królewskiemu przygotujecie zachwycające, pełne detali wzory.

Składniki

  • 150 g cukru pudru Cukier Królewski

    150 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 1 białko jaja „L” (ok. 33 g)

    1 białko jaja „L” (ok. 33 g)

  • 1 / 4 łyżeczki soku z cytryny

    1 / 4 łyżeczki soku z cytryny

  • barwniki spożywcze (opcjonalnie)

    barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Przygotowanie

Etap 1
Cukier mieszamy z białkiem i sokiem z cytryny. Miksujemy na najmniejszych obrotach aż masa stanie się gładka i nie będą widoczne żadne grudki. Gotowy lukier do misternych dekoracji powinien być na tyle gęsty, by nie spływał z łyżki – gdyby był za rzadki, wystarczy dodać cukru pudru. Można podzielić go na porcje i wymieszać z kolorowymi barwnikami.
Etap 2
Pierniczki dekorujemy z pomocą rękawa cukierniczego zakończonego tylką o bardzo wąskiej końcówce, można też skorzystać z rożka zwiniętego z papieru do pieczenia. Jeśli chcemy „pokolorować” większą powierzchnię, warto przed jej zapełnieniem zarysować lukrem kontur planowanego kształtu, a wypełnienie wyrównać wykałaczką. Ciągłe linie najlepiej rysuje się trzymając końcówkę rożka ok. 1,5 cm nad ciasteczkiem, nie przy samej jego powierzchni.

Ozdobione pierniczki odkładamy do zastygnięcia lukru.