Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Lody o smaku słonego karmelu

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Karmel niejedno ma imię. Mojej przyjaciółce niezmiennie kojarzy się z cukierkami – krówkami, brat zapytany o ulubione wcielenie karmelu, odpowiedział, że kocha go pod postacią andrutów, które babcia smarowała masą karmelową, córka uwielbia gofry z dodatkiem jeszcze ciepłej, karmelowej polewy, natomiast mnie karmel kojarzy się z najlepszymi lodami jakie jadłam w swoim życiu. Były to lody o smaku solonego karmelu, zakupione w małej cukierni w Paryżu. Po powrocie postanowiłam w domowym zaciszu odtworzyć właśnie ten smak. Zapytacie czy karmel i sól to zgrany duet? Ja odpowiem, że to wyjątkowo dobrana para. W tym związku prymu nie wiedzie ani sól ani karmel, wręcz przeciwnie, wzajemnie się wspierają, aby dać z siebie to co najlepsze.

Składniki

  • Proporcje na 5 porcji

    Proporcje na 5 porcji

  • 4 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

    4 łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 100 g mleka (2%)

    100 g mleka (2%)

  • 250 g śmietany kremówki (36%)

    250 g śmietany kremówki (36%)

  • 350 g masy krówkowej

    350 g masy krówkowej

  • 1 laska wanilii

    1 laska wanilii

  • 1,5 łyżeczki soli

    1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok I
W garnku, na średnim ogniu, mieszamy mleko, śmietanę kremówkę, masę krówkową, cukier oraz nasiona wydrążone z laski wanilii. Gdy wszystkie składniki utworzą jedną, gładką konsystencję dodajemy sól. Róbmy to powoli, zaczynając od 1/2 łyżeczki. Ilość soli tak naprawdę zależy od naszych upodobań kulinarnych.
Krok II
Masę przelewamy do miski i schładzamy przez godzinę w lodówce. Następnie mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Jeżeli nie posiadamy maszyny do robienia lodów, schłodzoną mieszankę wyciągniętą z lodówki miksujemy, przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Podczas chłodzenia się lodów, kilka razy je miksujemy, aby uniknąć wytworzenia się kryształków lodu.
Krok III
Przekładamy lody do wafelków lub miseczek i, jeśli mamy ochotę na jeszcze trochę więcej słodyczy, ozdabiamy sosem karmelowym (różne wariacje tej polewy znajdziecie w niejednym przepisie na naszej stronie).