Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Lody mocno czekoladowe

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Uwielbiamy lody czekoladowe! Jeszcze lepiej, kiedy wytwarzane są z naturalnych składników w domowych warunkach. Nie wymaga to dużego wysiłku, a przyjemnie mieć pod ręką zimnego rożka w upalną pogodę. Nie martwcie się, jeśli nie macie maszyny do lodów. Do zrobienia tych lodów nie będzie ona potrzebna.

Składniki

  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski

    80 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 120 g gorzkiej czekolady

    120 g gorzkiej czekolady

  • 50 g masła

    50 g masła

  • 50 ml wody

    50 ml wody

  • 2 żółtka

    2 żółtka

  • 150 ml śmietanki 30%

    150 ml śmietanki 30%

  • 100 g serka mascarpone

    100 g serka mascarpone

Przygotowanie

Krok 1
W garnuszku podgrzewaj cukier puder wraz z wodą do momentu aż zacznie tworzyć się gęstniejący syrop. Syrop jest już gotowy, kiedy lekko bulgocze na powierzchni - nie doprowadzaj do zarumienienia syropu. Odstaw.
Krok 2
Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej na jednolitą masę. Przygotowany wcześniej syrop cukrowy połącz z żółtkami za pomocą miksera. Ubij lekko na puszystą masę. Dodaj śmietankę i mascarpone, a następnie rozpuszczoną czekoladę.
Krok 3
Pojemnik na lody lub małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę czekoladową. Ostudź całkowicie, a następnie zamroź. Lody będą gotowe po upływie około 2-3 godzin.