Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Lody marchewkowe

Czas wykonania Czas wykonania dłużej
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
To ciekawe jakie wspomnienia zostają w naszych głowach. Dlaczego jedne nie goszczą w nich nawet przez chwilę a inne zostają na zawsze… Wspomnienia dotyczą także smaków, tych ulubionych a także tych, które ulubionymi nie są. Pamiętam smak domowego chleba wypiekanego przez babcię, smak polewy, którą mama polewała niedzielne ciasto i smak żółtego sera, który ciocia przywiozła z Holandii. Pamiętam też andruty kupowane w osiedlowej cukierni i smak marchewkowych muffinek, które jako pierwsze upiekłam w swojej nowej kuchni. Ten marchewkowy wypiek przez długi czas był numerem jeden, dlatego pewnego gorącego popołudnia postanowiłam odtworzyć ten aromat, ale pod zupełnie inną postacią. Lody marchewkowe to połączenie smaku słodkiej marchewki, delikatnej wanilii i cynamonu. Posypane orzechowym krokantem na długo zapadną w pamięć.

Składniki

  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego Cukier Królewski

    1/4 szklanki cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 45 g cukru drobnego Cukier Królewski

    45 g cukru drobnego Cukier Królewski

  • 25 g masła

    25 g masła

  • 3/4 szklanki marchewki startej na tarce o małych oczkach

    3/4 szklanki marchewki startej na tarce o małych oczkach

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • szczypta mielonego imbiru

    szczypta mielonego imbiru

  • szczypta przyprawy do piernika

    szczypta przyprawy do piernika

  • 250 ml mleka

    250 ml mleka

  • nasiona z 1/2 laski wanilii

    nasiona z 1/2 laski wanilii

  • 3 żółtka

    3 żółtka

  • 70 ml śmietany kremówki 36%

    70 ml śmietany kremówki 36%

Przygotowanie

Krok I
Na patelni mieszamy masło oraz cukier trzcinowy, podgrzewamy na małym ogniu przez około 30 sekund. Dodajemy marchewkę, cynamon, imbir oraz przyprawę do piernika i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy na bok i studzimy.
Krok II
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy 20 g cukru i ziarna wanilii (rozkrawamy wzdłuż laskę wanilii i zeskrobujemy ziarna ostrzem noża). Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
Krok III
W misce mieszamy żółtka z pozostałym cukrem. Gotujące się mleko powoli wlewamy do żółtek, cały czas mieszając, a następnie z powrotem wlewamy wszystko do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż krem będzie lepiący (nie zagotowujemy)! Natychmiast zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy ostudzoną marchewkę, mieszamy, przelewamy do miski, studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.
Krok IV
Zimny krem mieszamy z chłodną śmietaną kremówką, wlewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy zgodnie z instrukcją.
Jeżeli nie posiadamy maszyny, schłodzoną mieszankę, wyciągniętą z lodówki, miksujemy aby dobrze "napuszyć" lody, następnie przelewamy ją do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Podczas chłodzenia się lodów, kilka razy je miksujemy, aby były puszyste i aby uniknąć wytworzenia się kryształków lodu.