Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Likier jajeczny

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Bajecznie prosty w przygotowaniu, niezwykle smaczny solo lub w połączeniu z deserami. Domowy likier jajeczny świetnie sprawdzi się jako podarek pod choinką. Jako że to dość kobiecy alkohol, będą z niego zadowolone zarówno nasze mamy jak i ciocie.

Składniki

  • 200 g cukru białego Cukier Królewski

    200 g cukru białego Cukier Królewski

  • 6 żółtek

    6 żółtek

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

    1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 250 ml wódki czystej

    250 ml wódki czystej

  • 250 g mleka zagęszczonego, niesłodzonego

    250 g mleka zagęszczonego, niesłodzonego

Przygotowanie

Krok I
Do metalowej miski wbić żółtka. Dodać cukry. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, zmniejszyć ogień. Przez 5 minut lekko ubijać żółtka z cukrami.
Krok II
Do żółtek z cukrem dodać wódkę oraz zagęszczone mleko. Ubijać trzepaczką przez kolejne 5 minut.
Krok III
Gotowy, jeszcze ciepły likier przelać do buteleczek. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.