Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Lemoniada z grejpfrutem i malinami

Czas wykonania Czas wykonania 1 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Latem każdy potrzebuje orzeźwienia. Niech domowe lemoniady staną się dla Was codziennym rytuałem! Komponujcie nowe połączenia i smaki, szukajcie tej wyjątkowej. Kupcie ulubione cytrusy, sezonowe owoce i do dzieła!

Składniki

  • ok. 40g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski (lub do smaku)

    ok. 40g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski (lub do smaku)

  • 3 różowe grejpfruty

    3 różowe grejpfruty

  • 3 cytryny

    3 cytryny

  • 4 łyżki soku malinowego

    4 łyżki soku malinowego

  • 100g malin

    100g malin

  • 400ml wody mineralnej

    400ml wody mineralnej

  • kostki lodu, plasterki grejpfruta, kilka malin, listki mięty (do podania)

    kostki lodu, plasterki grejpfruta, kilka malin, listki mięty (do podania)

Przygotowanie

Krok I
Wycisnąć sok z grejpfrutów i cytryn. Wymieszać sok cytrusowy oraz malinowy z cukrem tak by się rozpuścił, następnie całość przecedzić przez sitko.
Krok II
Dodać wodę mineralną (gazowaną lub niegazowaną) i maliny – w tym momencie najlepiej odstawić lemoniadę na kilka godzin do lodówki, schłodzi się, a smaki przegryzą. Porcje lemoniady wlewać do shakera wypełnionego lodem, potrząsać by się zmroziła i rozlewać do kieliszków lub szklanek. Podawać z plasterkiem grejpfruta, malinami i listkiem mięty.