Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Na specjalną okazję

Pobierz przepis

Kruche ciasteczka

Czas wykonania Czas wykonania 45 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Ciasteczka proste w przygotowaniu, a niezbędne składniki przepisu zwykle mamy w kuchni. Mogą być zarówno zaplanowaną słodką przekąską, jak też spontanicznym kaprysem.

Składniki

  • 4 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

    4 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

  • 4 łyżki cukru gruba rafinada Cukier Królewski do posypania ciasteczek

    4 łyżki cukru gruba rafinada Cukier Królewski do posypania ciasteczek

  • 1 cukier wanilinowy

    1 cukier wanilinowy

  • 1 kostka masła

    1 kostka masła

  • 3 żółtka

    3 żółtka

  • 2 szklanki mąki

    2 szklanki mąki

Przygotowanie

Etap 1
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Powoli dodawaj masło i cukier wanilinowy nadal ucierając.
Do uzyskanej masy wsyp trochę mąki i zamieszaj. Rozpocznij zagniatanie ciasta ręką, dodając stopniowo pozostałą mąkę.
Etap 2
Z uzyskanego ciasta uformuj kulę. Włóż ją do lodówki na ok. ½ godziny.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. ½ centymetra.
Etap 3
Wycinaj dowolne kształty ciasteczek. Posyp ciasteczka cukrem gruba rafinada.
Układaj na natłuszczoną masłem (cieniutką warstwą) blaszkę do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w ok. 180°C na lekko złoty kolor.