Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Krówki łaciate

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Nie wszyscy przepadają za kolorowymi żelkami. Nie każdego bawi rozgryzanie twardych karmelków. Nie znam natomiast nikogo, kto na hasło „krówka” nie wyciągnąłby ręki po cukierka! Ciągnące się, z kruchą otoczką, w dwóch smakach – takie przygotujecie z pomocą poniższego przepisu. Za sprawą domowników znikały jeszcze zanim zdążyłam zawinąć choć połowę w papierki…

Składniki

  • Masa waniliowa

    Masa waniliowa

  • 200 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

    200 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

  • 400 g mleka zagęszczonego słodzonego

    400 g mleka zagęszczonego słodzonego

  • 90 g masła

    90 g masła

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • Masa kakaowa:

    Masa kakaowa:

  • 65 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

    65 g cukru trzcinowego drobnego w opakowaniu z zakrętką Cukier Królewski

  • 130 g mleka zagęszczonego słodzonego

    130 g mleka zagęszczonego słodzonego

  • 30 g masła

    30 g masła

  • 1 płaska łyżeczka kakao

    1 płaska łyżeczka kakao

Przygotowanie

Krok I
Przygotowujemy dwa rondelki o grubym dnie. Osobno podgrzewamy na małym ogniu składniki na masę waniliową, osobno na kakaową. Ciągle mieszamy krówki, ściągając łopatką z brzegów bulgoczącą miksturę. Gotujemy kilkanaście minut aż do całkowitego rozpuszczenia i znacznego zgęstnienia składników. Zdejmujemy z ognia, jeszcze przez kilka minut ucieramy każdą z mas.
Krok II
Krówkę waniliową przelewamy do wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Łyżeczką nakładamy łatki z krówki kakaowej. Obie masy muszą być jeszcze gorące i płynne – dość szybko zaczynają zastygać i pojawia się na nich charakterystyczna, krucha skorupka. Całość odstawiamy do ostygnięcia, po czym chłodzimy kilka godzin w lodówce. Kroimy na niewielkie cukierki.