Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Na specjalną okazję

Pobierz przepis

Królewski Tort Urodzinowy

Czas wykonania Czas wykonania 40 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Stoisz otoczona przez współbiesiadników i myślisz, że piosenka „Sto lat” nigdy wcześniej Ci się tak nie dłużyła. Szybko zdmuchujesz świeczki, bo wiesz, że już tylko chwila dzieli Cię od niebiańsko słodkiej, śmietankowo-truskawkowej uczty, godnej koronowanych głów.

Składniki

  • 0,5 szklanki cukru Cukier Królewski

    0,5 szklanki cukru Cukier Królewski

  • 0,5 szklanki mąki pszennej

    0,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Cukier wanilinowy

    Cukier wanilinowy

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki śmietany kremówki (36%)

    2 szklanki śmietany kremówki (36%)

  • 50 dag truskawek (zmiksować zostawiając kilka do dekoracji)

    50 dag truskawek (zmiksować zostawiając kilka do dekoracji)

  • 4 jaja

    4 jaja

Przygotowanie

Etap 1
Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka.
Etap 2
Połączyć proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodawać je porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając. Włożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem lub margaryną i obsypanej mąką). Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 160ºC.
Etap 3
Śmietanę ubić z cukrem pudrem (część pozostawić do udekorowania tortu), połączyć z serkami, zmiksowanymi truskawkami oraz z tężejącą galaretką.
Etap 4
Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt (biszkopt można nasączyć ponczem: pół szklanki wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soku z cytryny). Wierzch i brzegi udekorować bitą śmietaną oraz truskawkami. Dolną krawędź obsypać pokruszonymi pistacjami.