Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Kremowe piwo z Hogsmeade

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Pamiętacie ośnieżoną wioskę Hogsmeade z filmu „Harry Potter i więzień Azkabanu”? Mieścił się w niej pub Pod Trzema Miotłami, bardzo chętnie odwiedzany przez uczniów Hogwartu, którzy chcieli posmakować kremowego piwa. Oczywiście z „dorosłym” piwem nie miało ono wiele wspólnego, a zaszumieć w głowie mogło po nim co najwyżej domowym skrzatom. Przypominając sobie zimowy krajobraz Hogsmeade wyobrażam sobie kremowe piwo jako rozgrzewający, mleczny napój o posmaku toffi, idealny na coraz chłodniejsze wieczory. Spróbujecie?

Składniki

  • Składniki na 3 porcje:

    Składniki na 3 porcje:

  • 8 krówek

    8 krówek

  • 45 ml wody

    45 ml wody

  • 500 ml mleka 3,2%

    500 ml mleka 3,2%

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • Na bitą śmietanę:

    Na bitą śmietanę:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski

    25 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%

    250 ml śmietanki kremówki 36%

  • Kogel-mogel:

    Kogel-mogel:

  • 35 g cukru pudru Cukier Królewski

    35 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 1 żółtko

    1 żółtko

Przygotowanie

Krok I
Krówki kroimy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy podlewając wodą i często mieszając, by się nie przypaliły. Gdy tylko uzyskają płynną konsystencję dodajemy mleko, cynamon i rozkrojoną laskę wanilii lub ekstrakt. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy napoju. Kiedy będzie gotowy, wyławiamy skórkę z wanilii. Można podać go od razu na ciepło, ale schłodzony będzie równie dobry.
Krok II
Śmietankę zaczynamy ubijać na niskich obrotach miksera. Gdy zacznie gęstnieć zwiększamy moc do maksimum, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy porcję bitej śmietany na napój.

Żółtko ubijamy z cukrem pudrem aż zjaśnieje i zyska na gęstości. Kogel-mogel wylewamy strużką na warstwę śmietanki.