Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Kremowa tapioka z wiśniami

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Doba ma 24 godziny, czyli jakby nie patrzeć mamy 48 szans na zrobienie deseru, którego przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 30 minut. Gdy moja córeczka Julia była małą dziewczynką a nawet i teraz, gdy jest już prawie dorosłą kobietą, bardzo często zdarza mi się słyszeć „mamo, mam ochotę na coś słodkiego”. Właśnie w takich momentach przydaje się znajomość przynajmniej kilku receptur na sprawdzone, szybkie desery. Jakiś czas temu ulubionym przepisem był budyń waniliowo-gruszkowy, potem królował Eton mess a od jakiegoś czasu na naszym stole i podczas letnich pikników rządzi jej wysokość tapioka. Przygotowujemy ją na słodko w towarzystwie ulubionych owoców, z dodatkiem wanilii i na bazie mleka. Jest naprawdę pysznie!

Składniki

  • 2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

    2 łyżeczki cukru pudru Cukier Królewski

  • 2 szklanki mleka

    2 szklanki mleka

  • 4 łyżki tapioki (używamy drobnego granulatu)

    4 łyżki tapioki (używamy drobnego granulatu)

  • ziarna z 1 laski wanilii

    ziarna z 1 laski wanilii

  • 2 szklanki świeżych, pozbawionych pestek wiśni (ewentualnie malin lub truskawek)

    2 szklanki świeżych, pozbawionych pestek wiśni (ewentualnie malin lub truskawek)

  • Ulubione owoce do dekoracji

    Ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie

Krok I
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ziarna wanilii, tapiokę i cukier. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Tapiokę gotujemy, co chwilę mieszając, do momentu, aż granulat będzie przeźroczysty a nasz deser odrobinę zgęstnieje.
Krok II
Garnek ściągamy z ognia i przykrywamy. W tym czasie tapioka dodatkowo zgęstnieje.
Krok III
Wiśnie delikatnie zgniatamy i odcedzamy z nadmiaru soku (możemy delikatnie posłodzić). Dzielimy na 3 części i umieszczamy je w salaterkach. Na wiśnie przekładamy gotową tapiokę a następnie deser umieszczamy w lodówce, do schłodzenia. Przed podaniem deser dekorujemy ulubionymi, świeżymi owocami.