Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Krem kasztanowy z orzechami, czekoladą i wanilią

Czas wykonania Czas wykonania 40 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
W sezonie warto poeksperymentować z jadalnymi kasztanami podglądając przepisy z zagranicznych kuchni - możliwości jest mnóstwo! Proponuję domowy krem kasztanowy z orzechami laskowymi, gorzką czekoladą i wanilią. To pyszny dodatek do wyjadania łyżeczką wprost ze słoiczka, na ciepłych tostach śniadaniowych lub miękkiej, puszystej chałce z kruszonką.

Składniki

  • Składniki:

    Składniki:

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    2 łyżeczki cukru trzcinowego drobnego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 250g puree z kasztanów jadalnych

    250g puree z kasztanów jadalnych

  • 100g orzechów laskowych

    100g orzechów laskowych

  • 250ml mleka

    250ml mleka

  • 150g czekolady gorzkiej 74%

    150g czekolady gorzkiej 74%

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 100g mleka w proszku

    100g mleka w proszku

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Krok I
W przepisie można wykorzystane gotowe puree kasztanowe z puszki (do kupienia w sklepach internetowych lub lepiej zaopatrzonych delikatesach) lub przygotować je samemu. Kasztany ponacinać na krzyż po wypukłych częściach orzechów. Najpierw gotować 15 minut, następnie piec 15 minut w 160 st.C. Z ostudzonych kasztanów ściągnąć łupiny i zmiksować w malakserze przez kilka minut na pastę - jeśli kasztany są suchawe w międzyczasie można dolać niewielką ilość oleju roślinnego (np. z orzechów laskowych) by uzyskać gładszą konsystencję.
Krok II
Wyłuskane orzechy laskowe piec ok. 15 minut w 160 st.C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zawinąć w ściereczkę i energicznie pocierać by odpadły łupinki. Przestudzone zmiksować w malakserze na gładką pastę. Mleko podgrzać z cukrem i solą prawie do zagotowania. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodać puree z kasztanów, pastę z orzechów i mleko w proszku. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podgrzać jeszcze kilka minut by składniki się połączyły. Krem ściągnąć z ognia, wymieszać z wanilią. Przelać do słoiczków, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce aż zgęstnieje.