Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Korzenny syrop dyniowy (do kawy)

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Jeśli lubisz słodkie, smakowe kawy to jest to przepis idealny dla Ciebie. Codzienna kawa podkręcona aromatycznym dyniowym syropem wspaniale smakuje i przepięknie pachnie wanilią, cynamonem, imbirem, gałką oraz goździkami. Z pewnością umili Ci coraz chłodniejsze jesienne poranki.

Składniki

  • Składniki na syrop:

    Składniki na syrop:

  • 100g cukru trzcinowego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    100g cukru trzcinowego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 250ml wody

    250ml wody

  • 150g puree z upieczonej dyni

    150g puree z upieczonej dyni

  • 1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka imbiru

    1 łyżeczka imbiru

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 4 goździki

    4 goździki

  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

    ziarenka z 1/2 laski wanilii

  • Składniki na kawę:

    Składniki na kawę:

  • 200ml mleka

    200ml mleka

  • 50ml espresso

    50ml espresso

  • 2 łyżki korzennego syropu dyniowego

    2 łyżki korzennego syropu dyniowego

Przygotowanie

Krok I
Cukier rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i podgrzewać na średnim ogniu aż syrop zgęstnieje (ok. 10-15 minut). W połowie całość należy zmiksować w blenderze na gładką konsystencję - wcześniej wyciągnąć goździki. Syrop przelać do słoiczka lub butelki i przechowywać w lodówce. Zamieszać przed użyciem.
Krok II
Mleko podgrzać z syropem nie doprowadzając do wrzenia. Następnie spienić za pomocą blendera lub ręcznego spieniacza (w ekspresie spieniamy zimne mleko - zostanie podgrzane automatycznie, dopiero potem należy wymieszać je z syropem). Przelać do wysokiej szklanki uważając by nie zniszczyć utworzonej pianki. Delikatnie dolać gorące espresso. Powinny utworzyć się trzy warstwy – na samym dole mleko, kolejno espresso, a na górze pianka. Posypać cynamonem lub czekoladowymi wiórkami.