Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Konfitura z brzoskwiń i malin z wanilią

Czas wykonania Czas wykonania 4 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Lato ma ten ogromny plus, że pozwala zamknąć w słoiczkach gorące promienie słońca w których wygrzewają się przepiękne polskie brzoskwinie i maliny. Pomyślcie o chwili, gdy zimą otworzycie cudownie pachnącą konfiturę, a potem wykorzystacie do przełożenia ciast i ciasteczek, do rozsmarowania na jeszcze ciepłej maślanej brioszce lub najprościej - do podjadania łyżeczką prosto ze słoika.

Składniki

  • Składniki na konfiturę

    Składniki na konfiturę

  • 150 g cukru drobnego Cukier Królewski

    150 g cukru drobnego Cukier Królewski

  • 1,5 kg brzoskwiń

    1,5 kg brzoskwiń

  • 500 g malin

    500 g malin

  • 1 laska wanilii

    1 laska wanilii

  • 1 cytryna

    1 cytryna

  • Składniki na brioszkę:

    Składniki na brioszkę:

  • Zaczyn:

    Zaczyn:

  • 1 łyżeczka cukru drobnego Cukier Królewski

    1 łyżeczka cukru drobnego Cukier Królewski

  • 20 g drożdży świeżych

    20 g drożdży świeżych

  • 1 łyżeczka mąki

    1 łyżeczka mąki

  • 50 ml ciepłego mleka

    50 ml ciepłego mleka

  • Ciasto:

    Ciasto:

  • 75g cukru drobnego Cukier Królewski

    75g cukru drobnego Cukier Królewski

  • 350 g mąki pszennej

    350 g mąki pszennej

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 4 jajka, w temp. pokojowej

    4 jajka, w temp. pokojowej

  • 225 g masła, w temp. pokojowej

    225 g masła, w temp. pokojowej

Przygotowanie

Krok I
Brzoskwinie najlepiej zostawić na 2-3 dni w nasłonecznionym, ciepłym miejscu aby dojrzały. Brzoskwinie myjemy (można w tym momencie ściągnąć z nich skórkę jeśli jest gruba, cieńsza zmięknie w czasie gotowania konfitury) i każdą kroimy na kawałki - ósemki lub drobniej. Przekładamy do szerokiego garnka i zasypujemy cukrem. Brzoskwinie odstawiamy na 1-2h by puściły sok. Laskę wanilii tniemy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka i wszystko dodajemy do brzoskwiń. Następnie owoce podgrzewamy aż do zagotowania na większym ogniu, potem już na najmniejszym by konfitura parowała - owoce mieszamy co kilka minut aby nie przywarły do dna. Jeśli chcecie zachować w konfiturze większe kawałki owoców, wyciągnijcie część brzoskwiń do osobnej miseczki, dodacie je na sam koniec.
Krok II
Do widocznie zagęszczonej konfitury (po ok. 1h) dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz opłukane i osuszone maliny. Gotujemy na malutkim ogniu tak długo aż dżem osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję (ok. 1,5-2h z przerwami). Gotowanie można przerywać co jakiś czas i na wyłączonym gazie pozwolić konfiturze spokojnie parować. Tuż przed końcem dodajemy odłożone wcześniej kawałki brzoskwiń. Gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy.
Krok III
Przygotować zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą, nakryć czystą ściereczką i odstawić do napuszenia na 10-15 minut. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z cukrem i solą. Dodać wyrośnięty zaczyn i jajka. Następnie zagniatać ręką lub mikserem ok. 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie (wciąż będzie lepiące, nie należy się tym martwić i absolutnie nie dosypywać mąki). Do ciasta dodawać po kawałku masła i zagniatać - kolejne kawałki masła dodawać, gdy poprzednie połączą się z ciastem. Zagniatać jeszcze kilka minut, przełożyć do czystej miski, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy ręką by je odgazować i wstawić na 8-12h do lodówki. Po tym czasie ciasto szybko zagnieść na stolnicy posypanej mąką i podzielić na 50-60 g kawałki. Z każdego utoczyć wałeczek i przełożyć do dwóch malutkich lub jednej średniej keksówki posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Przed pieczeniem posmarować mlekiem wymieszanym z żółtkiem. Piec ok. 25 minut w 180 st. C aż do zarumienienia i suchego patyczka.