Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Koktajl grejpfrutowo-rozmarynowy

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Orzeźwiający i bardzo prosty koktajl grejpfrutowy z interesującym dodatkiem rozmarynu. W wersji bezalkoholowej w letnie, upalne dni. Z dodatkiem alkoholu – wieczorami na balkonie lub na spotkaniu z przyjaciółkami. Świetnie się prezentuje dzięki dekoracji z rozmarynu i plasterka grejpfruta.

Składniki

  • 100 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

    100 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski

  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta, bez miąższu

    200 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta, bez miąższu

  • 4 gałązki rozmarynu

    4 gałązki rozmarynu

  • 100 ml wody

    100 ml wody

  • 50 ml wody gazowanej lub wódki

    50 ml wody gazowanej lub wódki

  • lód kruszony lub w małych kostkach

    lód kruszony lub w małych kostkach

Przygotowanie

Krok 1
Przygotować syrop cukrowy. W rondelku podgrzać wodę. Dodać cukier. Mieszać do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia.
Krok 2
Do gorącego syropu cukrowego dodać 2 gałązki rozmarynu i odstawić do całkowitego ostudzenia. Im wcześniej przygotujemy syrop przed podaniem, tym bardziej rozmaryn będzie wyczuwalny.
Krok 3
Lód umieścić w szklankach – do połowy wysokości szklanki. Do każdej ze szklanki dolać 25 ml wody gazowanej lub wódki i 40 ml syropu cukrowo-rozmarynowego. Uzupełnić sokiem z grejpfruta. Udekorować gałązką rozmarynu i plasterkiem grejpfruta.