Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Kokosowy torcik naleśnikowy

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Od kiedy pamiętam uwielbiam babcine naleśniki z twarożkiem. Były one moim numerem jeden jeśli chodzi o podstawówkowe obiady. Dziś, kiedy jestem już dorosła, a o szkole podstawowej zdołałam już dawno zapomnieć, nadal mam do nich sentyment. Zawsze, gdy mam ochotę znów poczuć się tak samo beztrosko jak kiedyś, przygotowuję naleśniki. Dziś postanowiłam pokazać je Wam w wersji nieco odmienionej. Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam tą z pełnego przemiału, do ciasta naleśnikowego dodałam zamiast mleka - kefir, wsypałam też wiórki kokosowe. Twarożek wzbogaciłam cukrem kandyzem kruszonym oraz orzechami włoskimi, na wierzchu mojego torciku ułożyłam typowo czerwcowe owoce, czyli czereśnie.

Składniki

  • Ilość na 2-3 osoby

    Ilość na 2-3 osoby

  • 24 g cukru kandyzu kruszonego Cukier Królewski

    24 g cukru kandyzu kruszonego Cukier Królewski

  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej

    170 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 150 ml kefiru

    150 ml kefiru

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 3 łyżki wiórków kokosowych

    3 łyżki wiórków kokosowych

  • 2 łyżki miękkiego masła

    2 łyżki miękkiego masła

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oleju

    2 łyżki oleju

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 8 g cukru kandyzu kruszonego Cukier Królewski

    8 g cukru kandyzu kruszonego Cukier Królewski

  • 250 g twarożku sernikowego

    250 g twarożku sernikowego

  • 4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

    4 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

  • czereśnie

    czereśnie

  • 1 łyżka wiórków kokosowych

    1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie

Krok I
W misce wymieszaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, wiórkami kokosowymi oraz cukrem kruszonym. W osobnej misce wymieszaj ze sobą jajka, kefir i masło. Połącz składniki obu misek, wymieszaj- możesz to zrobić łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok II
Na patelnię wlej olej, nastaw na średni płomień i rozgrzej. Za pomocą łyżki nakładaj owalne placuszki. Smaż - do momentu, aż pojawią się „bąbelki”. Gdy tak się stanie, odwróć placuszek na drugą stronę i smaż ok. 1 minutę. Przełóż na talerzyk. Postępuj tak z pozostałym ciastem. Placuszki układaj jeden na drugim.
Krok III
Do twarożku dodaj cukier kruszony oraz połamane orzechy włoskie. Wymieszaj. Rozsmaruj twarożek na każdym placuszku i lekko przyciśnij drugim. Tak powstałą piramidkę udekoruj kleksem twarożku oraz świeżymi czereśniami i wiórkami kokosowymi.