Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Kokosowo-czekoladowy krem do kanapek

Czas wykonania Czas wykonania 40 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Pamiętam czasy, gdy na półkach stał tylko ocet a jedynymi dostępnymi słodyczami były konfitury przygotowywane przez mamę. Gdy pewnego pięknego dnia, pojawił się w sklepach orzechowy krem, idealny do smarowania pieczywa, swoją kuchnię intensywnie zapełniłam tym smakołykiem. Smarowałam nim bułki, świeży chleb, ciepłe naleśniki, chałki i gorące croissanty. Etap „kremowego” zakupoholizmu mam już za sobą. Teraz stawiam na domowe wyroby i „produkuję” kanapkowe smarowidła w najróżniejszych smakach. Tym razem zapraszam na wersję kokosowo-czekoladową. Intensywny kokos z czekoladowym dodatkiem sprawdzi się idealnie na świeżutkim pieczywie czy domowych naleśnikach.

Składniki

  • Ilość sztuk: 1 słoik o pojemności 300 ml

    Ilość sztuk: 1 słoik o pojemności 300 ml

  • Składniki na krem kokosowy:

    Składniki na krem kokosowy:

  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

    2 płaskie łyżki cukru trzcinowego Cukier Królewski

  • 70 g wiórków kokosowych

    70 g wiórków kokosowych

  • 1 łyżka masła (do podsmażenia wiórków)

    1 łyżka masła (do podsmażenia wiórków)

  • 90 g białej czekolady

    90 g białej czekolady

  • 200 ml mleka kokosowego

    200 ml mleka kokosowego

  • 2 łyżki likieru kokosowego

    2 łyżki likieru kokosowego

  • 15 g masła

    15 g masła

  • 4 łyżki mąki kokosowej (powstaje wskutek zmielenia nieprażonych wiórków kokosowych)

    4 łyżki mąki kokosowej (powstaje wskutek zmielenia nieprażonych wiórków kokosowych)

  • Składniki na krem czekoladowy:

    Składniki na krem czekoladowy:

  • 60 g czekolady mlecznej

    60 g czekolady mlecznej

  • 50 g czekolady gorzkiej

    50 g czekolady gorzkiej

  • 3 łyżki mleka kokosowego

    3 łyżki mleka kokosowego

Przygotowanie

Krok I
Przygotowanie kremu kokosowego. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cały czas mieszając delikatnie podsmażamy. Wiórki powinny mieć jasno kremowy kolor.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, dodajemy mleko kokosowe, likier, cukier oraz masło i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miskę ściągamy z gazu, dodajemy podsmażone wiórki oraz mąkę kokosową. Krem umieszczamy w lodówce na około 20 minut.
Krok II
Przygotowanie kremu czekoladowego. W garnku umieszczamy połamane czekolady oraz mleko kokosowe. Całość podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy krem uzyska jednolitą konsystencję odkładamy garnek na bok i delikatnie studzimy.
Krok III
Z lodówki wyciągamy krem kokosowy. Do słoika przekładamy połowę kremu, pokrywamy go cienką warstwą kremu czekoladowego, następnie układamy kolejną warstwę kremu kokosowego i kremu czekoladowego. Krem przechowujemy w lodówce, przez maksimum 2 tygodnie.