Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Kokosowe pancake'i z sosem

Czas wykonania Czas wykonania 20 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Gdy byłam małą dziewczynką, moje upodobania kulinarne były bardzo specyficzne. Każdego dnia miałam ochotę na pierogi z serem, makaron z jagodami czy chleb z masłem. W miarę upływu czasu moje kubki smakowe uległy modyfikacji, chociaż do dnia dzisiejszego pierogi należą do moich ulubionych dań. Obok pierogów na moim talerzu bardzo często gościły wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki, racuchy czy puszyste pancake'i, które podawano z rozmaitymi sosami lub sezonowymi owocami. Teraz, gdy mojej córce chcę sprawić kulinarną przyjemność i zaserwować jej Dzień Dziecka na talerzu, przygotowuję najlepsze pancake'i jakie jadłam, z dodatkiem mleka kokosowego, z sosem czekoladowym a w sezonie dodatkowo z sosem truskawkowym. I chociaż Julia nie jest już małym dzieckiem, na taką propozycję zawsze reaguje z ogromną radością, bo bez względu na to czy jesteś dzieckiem w wieku 5, 15 czy 45 lat te puszyste placuszki podbiją Twoje serce.

Składniki

  • Proporcje na 15 pancake'ów

    Proporcje na 15 pancake'ów

  • Składniki na placki:

    Składniki na placki:

  • 12 g cukru pudru Cukier Królewski

    12 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 2 szklanki mąki pszennej

    2 szklanki mąki pszennej

  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka - lekko ubite

    2 jajka - lekko ubite

  • 275 ml mleka kokosowego

    275 ml mleka kokosowego

  • 125 ml mleka 2%

    125 ml mleka 2%

  • 75 g masła

    75 g masła

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • Składniki na sos czekoladowy:

    Składniki na sos czekoladowy:

  • 60 g cukru pudru Cukier Królewski

    60 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 100 ml mleczka kokosowego

    100 ml mleczka kokosowego

  • 3 łyżki gorzkiego kakao

    3 łyżki gorzkiego kakao

  • 40 g gorzkiej czekolady

    40 g gorzkiej czekolady

  • Składniki na sos czekoladowy:

    Składniki na sos czekoladowy:

  • 10 g cukru pudru Cukier Królewski

    10 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 300 g truskawek

    300 g truskawek

Przygotowanie

Krok I
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione masło i lekko roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy do czasu, aż ciasto na placki nie będzie zawierało grudek. Rozgrzewamy patelnię (bez dodatku tłuszczu) i smażymy na niej pancakes (2 łyżki masy na jedną sztukę). Podajemy na ciepło z sosem czekoladowym lub truskawkowym.
Krok II
Przygotowanie sosu czekoladowego. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy cukier dokładnie się rozpuści garnek odstawiamy na bok a sos odrobinę studzimy.
Krok III
Przygotowanie sosu truskawkowego. Truskawki oczyszczamy i miksujemy razem z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji.