Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Keks z żurawiną

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Pyszny i sycący keks wypełniony żurawiną, rodzynkami, delikatnymi płatkami migdałowymi i szalenie aromatyczną skórką z pomarańczy. Oblany białą czekoladą i obsypany śnieżnobiałym cukrem pudrem, wraz z filiżanką gorącej herbaty umili najzimniejszy grudniowy wieczór. W całym domu roztacza piękny, błogi zapach Bożego Narodzenia.

Składniki

  • 110g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    110g cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • cukier puder w myłnku Cukier Królewski

    cukier puder w myłnku Cukier Królewski

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 180g mąki pszennej

    180g mąki pszennej

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 80g suszonej żurawiny

    80g suszonej żurawiny

  • 60g rodzynek

    60g rodzynek

  • 50g kruszonych płatków migdałowych

    50g kruszonych płatków migdałowych

  • skórka otarta z jednej pomarańczy

    skórka otarta z jednej pomarańczy

  • 120g białej czekolady

    120g białej czekolady

  • 150g miękkiego masła

    150g miękkiego masła

Przygotowanie

Krok 1
Wszystkie składniki przygotowujemy odpowiednio wcześniej, by osiągnęły temperaturę pokojową. Keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Lepiej unikać tu okrągłych tortownic i postawić na podłużne formy, w których środek dobrze się upiecze. Piekarnik rozgewamy do 160°C.
Krok 2
W dużej misce na wysokich obrotach miksera ubijamy masło do puszystości. Stopniowo dosypując cukier, miksujemy bez przerwy, dodajemy po jednym jajku nie przerywając ubijania masy.
Krok 3
Do dokładnie zmiksowanych składników dodajemy żurawinę, rodzynki, migdały i skórkę z pomarańczy. Mieszamy przez około 2 minuty na średniej mocy miksera. Stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wolno miksując tylko do połączenia składników.
Krok 4
Gęstą masę przelewamy do przygotowanej keksówki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 60-70 minut. Keks pieczemy do czasu, gdy wbity w środek patyczek będzie wychodził suchy. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia w formie.
W czasie gdy ciasto będzie stygło, roztapiamy białą czekoladę. Polewamy nią z wierzchu keks, dekorujemy żurawiną i migdałami, oprószamy lekko cukrem pudrem.