Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Kawowo-malinowe ciastka lawa

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Jeden z moich najukochańszych deserów. Prosty, szybki, a jaki efektowny! Niech Was nie przeraża ilość składników – ciastka przygotowuje się bardzo szybko, a kawowy karmel zdecydowanie warty jest grzechu i przyda Wam się też do innych słodkości. Wypływająca z wnętrza ciepłego ciasta czekolada każdemu rozgrzeje kubki smakowe, a jeśli chcecie nią poczęstować gości, nie bójcie się, że część ich wizyty spędzicie w kuchni! Ramekiny możecie wcześniej napełnić masą i zapiec ją dopiero, gdy nadejdzie pora na deser. Uwaga! Jemy jeszcze ciepłe!

Składniki

  • Na syrop malinowy:

    Na syrop malinowy:

  • 15 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    15 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 50 g malin

    50 g malin

  • 25 ml wody

    25 ml wody

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

    1 łyżeczka soku z cytryny

  • Na ciastka (4 sztuki):

    Na ciastka (4 sztuki):

  • 50 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    50 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 170 g gorzkiej czekolady

    170 g gorzkiej czekolady

  • 115 g miękkiego masła + do natłuszczenia ramekinów

    115 g miękkiego masła + do natłuszczenia ramekinów

  • 2 łyżki syropu malinowego

    2 łyżki syropu malinowego

  • 1 łyżeczka espresso (proszku)

    1 łyżeczka espresso (proszku)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 jajka

    2 jajka

  • 2 żółtka

    2 żółtka

  • 20 g mąki pszennej + do oprószenia ramekinów

    20 g mąki pszennej + do oprószenia ramekinów

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • 8 kostek czekolady mlecznej

    8 kostek czekolady mlecznej

  • 4 maliny

    4 maliny

  • Na karmel kawowy

    Na karmel kawowy

  • 100 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

    100 g cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%

    150 ml śmietanki kremówki 36%

  • 1 łyżeczka espresso (proszku)

    1 łyżeczka espresso (proszku)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • Do dekoracji:

    Do dekoracji:

  • cukier puder w młynku Cukier Królewski

    cukier puder w młynku Cukier Królewski

  • karmel kawowy

    karmel kawowy

  • 16 malin

    16 malin

Przygotowanie

Krok I
Maliny (mogą być mrożone) zalewamy wodą. Chwilę gotujemy aż puszczą sok, w trakcie rozgniatając owoce. Przecieramy powstały sok przez sito, dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy chwilę często mieszając, aż powstanie syrop.
Krok II
Ramekiny o średnicy ok. 8 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wytrząsamy jej nadmiar. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czyli w żaroodpornym naczyniu ustawionym nad gotującą się wodą tak, by jego dno nie stykało się z wrzątkiem). Płynną zdejmujemy z kąpieli, dodajemy podzielone na kawałki masło, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy syrop, kawę i ekstrakt. Całe jajka i żółtka ubijamy na jasną masę. Dosypujemy cukier i sól. Miksujemy aż mieszanka zgęstnieje, następnie dolewamy przestudzoną czekoladę i mąkę. Delikatnie mieszamy ciasto łopatką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Każdy z ramekinów napełniamy 2/3 porcji ciasta, na środku układamy po dwie kostki mlecznej czekolady i jedną malinę. Zakrywamy pozostałą masą. Ciastka powinny spędzić w piekarniku 8-10 minut, po tym czasie odstawiamy je na minutę, nakrywamy ramekiny odwróconymi talerzykami i ostrożnie obracamy.
Krok III
W czasie gdy ciastka się pieką, przygotowujemy kawowy karmel. Na dnie rondelka równą warstwą rozsypujemy cukier, podgrzewamy aż rozpuści się i nabierze jasnobursztynowej barwy. Ostrożnie (mikstura zacznie mocno bulgotać i może pryskać) dolewamy połowę przygotowanej śmietanki, mieszamy aż rozpuści się cukier, który zastygł w kontakcie z kremówką. Dodajemy pozostałą śmietankę, kawę, ekstrakt i sól. Podgrzewamy aż całość będzie miała jednolitą konsystencję.
Krok IV
Gotowe ciastka oprószamy z młynka cukrem pudrem, na wierzchu układamy po 3 malinki. Polewamy strużkami karmelu, wieńczymy dodatkową maliną.