Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Słodkie dekoracje

Pobierz przepis

Karmelowe nitki, koszyczki i tafle

Czas wykonania Czas wykonania 30 min
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Delikatne koszyczki przykrywające np. kulki lodów, subtelne nitki spowijające wierzch ciastka, a także półprzezroczyste tafle zastygłego karmelu obsypane ulubionymi dodatkami – każdą z tych dekoracji bez problemu przygotujecie w domu. Wystarczy odrobina praktyki w obchodzeniu się z gorącym karmelem, a Wasze desery nabiorą restauracyjnego szyku. Do dzieła!

Składniki

  • TAFLE:

    TAFLE:

  • 150 g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    150 g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 2 łyżki wody

    2 łyżki wody

  • 10 g sezamu

    10 g sezamu

  • kilka kropli oliwy

    kilka kropli oliwy

  • NITKI:

    NITKI:

  • 150 g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    150 g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 2 łyżki wody

    2 łyżki wody

  • kilka kropli oliwy

    kilka kropli oliwy

  • KOSZYCZKI:

    KOSZYCZKI:

  • 150 g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

    150 g cukru białego drobnego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski

  • 2 łyżki wody

    2 łyżki wody

  • kropla oliwy

    kropla oliwy

Przygotowanie

Wstęp:
Podstawą każdego z podanych przepisów jest karmel z cukru i wody. Aby go przygotować, równomiernie zasypujemy cukrem dno rondelka i podgrzewamy na dużej mocy palnika, bardzo rzadko i powoli mieszając, by cały cukier topił się równomiernie. Gdy się już upłynni, dodajemy wodę i zaczynamy mieszać. Kiedy masa osiągnie jednolitą konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia. Uwaga, pod żadnym pozorem nie wolno dotykać ani próbować płynnego karmelu. Jest bardzo gorący!
TAFLE:
Gorący karmel szybko rozsmarowujemy łopatką po minimalnie natłuszczonym papierze do pieczenia. Obsypujemy go ziarnami sezamu, a następnie pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia i stwardnienia. Kiedy tafla jest gotowa, łamiemy ją na dowolną liczbę kawałków.
NITKI:
Na płaskiej powierzchni rozkładamy papier do pieczenia. Moczymy w karmelu dwa widelce, stykamy je najpierw grzbietami i rozciągamy cukrowe nitki, upuszczając je na papier. Z tak przygotowanej siatki możemy formować kształty, jednak karmel musi pozostawać ciepły i elastyczny, ponieważ zastygnięty staje się niezwykle kruchy.
KOSZYCZKI:
Chochlę do zupy smarujemy lekko oliwą, nabieramy gorący karmel widelcem i, poruszając nim w różne strony nad chochlą, pokrywamy ją nitkami. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym bardzo ostrożnie zsuwamy kopułkę z chochli. Można delikatnie przyciąć brzegi koszyczka, jeśli zbyt dużo nitek znalazło się po bokach.