Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Jogurtowe deserki z truskawkami i kiwi

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Nareszcie doczekaliśmy się wiosny, a nawet typowo letnich temperatur! Przy takiej pogodzie grzechem jest nie wybrać się na majówkowy piknik. Proponujemy Wam zatem lekki, owocowy deser, który można bezpiecznie zamknąć w słoiczkach i zabrać ze sobą na wycieczkę. Jeśli użyjecie gotowych bez, jego przygotowanie nie zajmie Wam nawet 15 minut. Warto jednak upiec własne, o wyczuwalnej, cytrynowej nucie – na pewno nie pożałujecie!

Składniki

  • Bezy (ok. 25 szt.):

    Bezy (ok. 25 szt.):

  • 120 g cukru pudru Cukier Królewski

    120 g cukru pudru Cukier Królewski

  • 2 białka

    2 białka

  • szczypta soli

    szczypta soli

  • łyżeczka soku z cytryny

    łyżeczka soku z cytryny

  • Deserki (4 porcje w naczynkach o pojemności 300ml):

    Deserki (4 porcje w naczynkach o pojemności 300ml):

  • 26g (2 łyżki) cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

    26g (2 łyżki) cukru trzcinowego BIO Cukier Królewski

  • 80g ciastek zbożowych

    80g ciastek zbożowych

  • 650 g jogurtu greckiego

    650 g jogurtu greckiego

  • 200 g truskawek

    200 g truskawek

  • 4 owoce kiwi

    4 owoce kiwi

  • 2 łyżki soku z limonki

    2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 110°C, włączamy funkcję termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy sok z cytryny i nadal miksujemy na najwyższej mocy miksera. Stopniowo, po łyżeczce, dodajemy cukier puder nie przerywając mieszania. Kiedy masa stanie się bardzo gęsta i sztywna, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier zachowując niewielkie dostępy. Bezy będą piekły się przez godzinę, studzimy je w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 2
Ciasteczka drobno kruszymy, powstały piasek dzielimy równo między słoiczki, dociskamy do dna wąską szklanką.
Krok 3
W miskach rozdrabniamy blenderem osobno kiwi i truskawki, do każdej porcji owoców dodajemy po łyżce cukru i soku z limonki.
Krok 4
Do każdego słoiczka nakładamy kolejno: 3 łyżki jogurtu, rozkruszoną bezę, mus z kiwi, 3 łyżki jogurtu z rozkruszoną bezą, mus truskawkowy, ponownie jogurt i 2 rozkruszone bezy. Każdy deser dekorujemy całą bezą.