Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Jagodowa panna cotta

Czas wykonania Czas wykonania 15 min
Stopiń trudności Stopień trudności Łatwy
Ocena Ocena
Od kiedy tylko w lesie i na straganach pojawiły się jagody, staramy się nimi zajadać jak najczęściej. Nie przejmując się sinym kolorem ust, jadamy je prosto z krzaczka lub zasypujemy w szklance cukrem. Bardzo lubimy też inną, bardziej elegancką odmianę jagód – jagodową panna cottę. Głównie przez jej fantastyczny kolor, ale i pyszny, delikatny smak. Przepis poniższy stanowi bazę – warto jednak eksperymentować i dodawać Wasze ulubione smaki – świetnie sprawdzi się tu odrobina wanilii, soku z cytryny czy mięta.

Składniki

  • 50 g cukru drobnego Cukier Królewski

    50 g cukru drobnego Cukier Królewski

  • 200 g jagód

    200 g jagód

  • 150 ml mleka

    150 ml mleka

  • 150 ml śmietanki 30%

    150 ml śmietanki 30%

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku

    3 łyżeczki żelatyny w proszku

Przygotowanie

Krok 1
W rondelku podgrzać śmietankę i mleko, dodać cukier i mieszać, nie doprowadzając do wrzenia do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 2
Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie rozpuścić i odstawić na kilka minut. Jagody zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę oraz jagody dodać do śmietanki i mleka. Dokładnie wymieszać, można dodatkowo zmiksować blenderem.
Krok 3
Przelać masę do pucharków lub szklaneczek. Całkowicie ostudzone wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze świeżymi jagodami.