Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Blogerka poleca

Pobierz przepis

Hot Cross Buns

Czas wykonania Czas wykonania 2 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Takie bułeczki przygotowuje się w Wielkiej Brytanii tuż przed Świętami Wielkiej Nocy. Podobno zjedzenie ich w Wielki Piątek przynosi szczęście przez kolejny rok. Ponieważ bułeczki są niezwykle miękkie i aromatyczne, może w tym roku pomożecie szczęściu i upieczecie je? Najlepiej jeść je jeszcze ciepłe. Jeśli jednak zostaną Wam jakieś na kolejny dzień, w co szczerze wątpię, możecie podgrzać je przez chwilę w piekarniku. Przepis przygotowała Karolina z bloga Sto kolorów kuchni.

Składniki

  • Zaczyn:

    Zaczyn:

  • 6g  cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    6g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 40 g mąki pszennej chlebowej

    40 g mąki pszennej chlebowej

  • 190 g mleka

    190 g mleka

  • 7 g drożdży instant

    7 g drożdży instant

  • Składniki na ciasto:

    Składniki na ciasto:

  • 60 g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

    60 g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski w kartonie z zakrętką

  • 340 g mąki chlebowej

    340 g mąki chlebowej

  • 55 g masła

    55 g masła

  • 1 jajko

    1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego

    1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego

  • 110 g rodzynek

    110 g rodzynek

  • 40 g kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryny

    40 g kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryny

  • Składniki na białą masę:

    Składniki na białą masę:

  • 30 g cukru białego Cukier Królewski

    30 g cukru białego Cukier Królewski

  • 20 g mleka

    20 g mleka

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 30 g roztopionego masła

    30 g roztopionego masła

  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

    1 łyżeczka startej skórki z cytryny

  • 55 g mąki pszennej

    55 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki rozbełtanego jajka

    2 łyżeczki rozbełtanego jajka

Przygotowanie

Krok 1
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią i odstawić na około pół godziny, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

Przesiać mąkę do miski. Dodać miękkie masło i wymieszać, aż masło będzie równo rozprowadzone po całej mące. Dodać jajko, cukier, sól, ziele angielskie i całość wymieszać. Dodać zaczyn i wyrabiać ciasto na najniższej prędkości miksera przez 3 minuty. Następnie wyrabiać przez kolejne 3 minuty na wyższej prędkości. Na koniec dodać rodzynki i skórki kandyzowane. Wyrobić tak, aby owoce były rozprowadzone równomiernie. Nakryć miskę i odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto uderzyć, aby odgazować. Podzielić je na 12 równych części. Z każdej ulepić bułkę. Bułeczki ułożyć na blaszce w równych odstępach. Nakryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Podczas gdy bułeczki rosną, przygotowujmy pastę na krzyże. W garnku rozpuszczamy masło i cukier. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko, wanilię, skórkę cytrynową i 2 łyżeczki jajka. Całość mieszamy do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i ponownie mieszamy tak, aby nie było grudek. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego z 0,5 cm końcówką.
Krok 3
Pastę wyciskamy na bułeczki tak, aby na każdej bułce powstał krzyż.
Tak udekorowane bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 14 - 16 minut. Pomimo tego, że bułeczki będą dość brązowe, będą bardzo miękkie. Kiedy bułki będą się piekły, przygotowujemy syrop. 50 g
cukru białego Cukier Królewski i 50 g wody mieszamy i gotujemy tak, aby powstał syrop. Gorące jeszcze bułki smarujemy syropem. Jemy ciepłe.