Ta strona używa cookies

Ze względu na ustawienia Twojej przeglądarki oraz celem usprawnienia funkcjonowania witryny www.cukier-krolewski.pl stosujemy pliki cookies. Korzystając ze strony www.cukier-krolewski.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zatem zgodę na ich używanie tzn. na zamieszczanie cookies na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz to zmienić w ustawieniach swojej przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Cookies.

 
 
 
 
Ładowanie tła Ładowanie tła

Wybierz kategorie słodkich przepisów:

Domowa spiżarnia

Pobierz przepis

Gruszki do ciasta

Czas wykonania Czas wykonania 1,5 godz
Stopiń trudności Stopień trudności Średni
Ocena Ocena
Jeśli owoce mają płeć to gruszka zdecydowanie jest kobietą. Te kształty, ta słodycz. Smak świeżych gruszek nie jest do podrobienia. Jego miłośnikom przedstawiamy instrukcję, która pomoże zachować go na dłużej.

Składniki

  • 75 dag cukru białego Cukier Królewski

    75 dag cukru białego Cukier Królewski

  • 1,5 kg gruszek

    1,5 kg gruszek

  • laska wanilii

    laska wanilii

  • sok z 1 cytryny

    sok z 1 cytryny

  • kieliszek brandy lub rumu

    kieliszek brandy lub rumu

  • 1 szklanka wody

    1 szklanka wody

  • kilka goździków

    kilka goździków

Przygotowanie

Etap 1
Do garnka wsypać cukier biały Cukier Królewski, wlać wodę, zagotować.
Etap 2
Wrzucić pokrojoną wanilię i goździki, gotować kilka minut na małym ogniu, wyjąć przyprawy.
Etap 3
Gruszki umyć, pokroić na połówki, obrać, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Etap 4
Wrzucić na gorący syrop, gotować na małym ogniu, aż owoce staną się przezroczyste.
Etap 5
Wlać brandy, delikatnie wymieszać, chwilę razem smażyć, przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć.